Bachař pouštěl vězně z basy krás | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bachař pouštěl vězně z basy krás

Vězni sice byli za mřížemi, bachař je ale pouštěl v noci krást.
Vězni sice byli za mřížemi, bachař je ale pouštěl v noci krást.  (ilustrační foto ara)

Dozorce vězňů u okresního soudu v Manětíně na Plzeňsku byl sám pěkný lump. V letech 1920 až 1927 se stal »spojencem« několika kočovníků při krádežích, jež páchali v okolí. Když potom byli zatčeni a vyšetřováni, zařídil jim »fešácký kriminál«. 

Z cely v Manětíně, kde byli zavřeni, je bachař v noci pouštěl na svobodu, takže zlotřilci mohli celou noc nerušeně krást. Ráno se pak vraceli do vězení. Při vyšetřování zlodějen, které napáchali, byli mimo podezření. Četníci z plzeňské pátrací stanice, kteří případy řešili, mylně žili v přesvědčení, že dotyční v kritických nočních hodinách seděli v base. A kdyby jen to! Dozorce ničemům dokonce dával rady, kde a koho mají vykrást. Banda se pak s ním dělila o peníze stržené prodejem zboží z nočních lupů. Plzeňští četníci se při odhalení celého spiknutí nestačili divit. Deník Polední list 11. července 1936 psal: „V souvislosti s výpověďmi vyšetřovaných plzeňští četníci F. K. zatkli a dodali do vazby soudu v Manětíně. Vrátil se tak do bývalého působiště, byť v trochu pozměněné situaci.“ Za zmínku stojí, že F. K. byl už dříve pro různé nedovolené věci od manětínského soudu propuštěn a v době zadržení pracoval jako dělník.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.