Vrah učitele nebyl nikdy vypátrán | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vrah učitele nebyl nikdy vypátrán

Na místě vraždy je křížek.
Na místě vraždy je křížek. (Ilustrační foto)

Učitele Antonína K. zastřelil neznámý vrah 11. července 1911 v borovém lesíku u obce Mrtník v sousedství Kralovic na Plzeňsku. Po zavražděném kantorovi zůstala vdova se šesti nezletilými osiřelými dětmi. Pachatel zločinu nebyl nikdy vypátrán.

Čtvrt století po neobjasněném zločinu se k dávným událostem vrátil deník Polední list, když 11. července 1936 napsal: „Po osmé hodině večerní procházel tehdy učitel Antonín K. borovým lesíkem. Lidé kolem na polích ještě sekali obilí. Pojednou třesklo několik výstřelů a učitel K. klesl k zemi.“ Případem se zabývalo c. a k. četnictvo v Kralovicích a jak se zdá, v pátrání po neznámém vrahovi se právě nepřetrhlo.

„Byl tenkrát pro podezření kdosi zatčen, avšak nebyl usvědčen, proto jej pustili na svobodu. Učitel mrtnické školy byl dobrý Čech a věrný vlastenec, rakouské policejní úřady se proto ve vyšetřování patrně mnoho nenamáhaly,“ spekuloval po pětadvaceti letech Polední list. Jak dodal, na místě vraždy postavili mrtničtí občané křížek s nápisem »Odpusť nám naše viny, jakož i my odpouštíme našim viníkům«. Hrůzná smrt oblíbeného učitele Antonína K. už zůstane navždy neobjasněným kriminalistickým pomníkem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.