Pole u silnic rozkvetla jetelem: Krása, která sladí i uzdravuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pole u silnic rozkvetla jetelem: Krása, která sladí i uzdravuje

Pěstuje se na semeno a zkvalitňuje půdu.
Pěstuje se na semeno a zkvalitňuje půdu. (Foto Aha! – David Malík)

Zatímco ještě před nedávnem bylo Česko žluté, teď najednou zčervenalo. Může za to jetel nachový, neboli inkarnát, oblíbená zemědělská plodina. Její nevšední červená barva je doslova pastvou pro oči.

Jetelíček už dávno neroste jen u vody, jak se zpívá ve známé písničce. Jelikož je považován za oblíbenou pícninu bohatou na bílkoviny a minerální látky, má široké využití. „Jetel nachový neboli inkarnát se pěstuje především na semeno, které se dál prodává a poté jde většinou na export. Používá se ale také k tzv. zelenému hnojení. Na svých kořenech má totiž bakterie, které fixují ze vzduchu dusík a po zpětném zaorání zkvalitňují půdu,“ vysvětlil Aha! agronom zemědělského podniku Agra Řisuty Vítězslav Krček (31). Firma z Kladenska vysévá jetel nachový pravidelně každý rok na 120 hektarech půdy.

Léčí průjmy i otravy

Jetelů existuje několik druhů, nejznámější jsou však tři z nich. Kromě jetele nachového se vysévá coby medonosná plodina jetel luční. Další druh – jetel plazivý, se používá do travních směsí. Jetel luční je známý i jako léčivá bylina. Díky silným desinfekčním účinkům léčí průjmy, zvracení a otravy jídlem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.