Rostlina to nějak popletla a... Mandarinka má miminko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rostlina to nějak popletla a... Mandarinka má miminko!

Za jedno oloupání dostanete hned dvě mandarinky!
Za jedno oloupání dostanete hned dvě mandarinky! (Foto: AHA! - Michal Protivanský)

Dva v jednom! Tohle mládě v mandarince hned tak nečekáte. Botanik Václav Větvička (81) vysvětlil, jak se ovoci narodí takové malé miminko. Může za to prorůstání, nebo mutace. U citrusů k ní dochází častěji než u peckovin. 

„Jde o takzvanou proliferaci neboli prorůstání. Stane se to tak, že rostlina buď pokračuje v růstu, nebo dojde k náhlé pupenové mutaci. Rostlina při ní dostane impulz: Vytvoř další plod,“ vysvětlil Větvička.

Pomeranče, mandarinky nebo citrony jsou složeny z takzvaných plodolistů. „Květy i plody jsou přeměněné listy a tam, kde plody vznikají z více plodolistů, můžou se pomnožit v pozdější fázi, a pak se tam udělá takové mláďátko,“ popisuje Větvička. Záleží tedy na tom, z kolika plodolistů se ovoce skládá. Například u peckovin k tomuto jevu téměř nedochází. „Ovšem když jde o přírodu, tak nikdy neříkejme nikdy,“ dodává odborník.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.