Krutá realita v zoologických zahradách: Část hrochů musí utratit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krutá realita v zoologických zahradách: Část hrochů musí utratit!

Mladá hroší samice z ostravské zoo nedostala jméno... Přežije?
Mladá hroší samice z ostravské zoo nedostala jméno... Přežije? (Foto Zoo Ostrava, Pavel Vlček)

Hrochů obojživelných je v evropských zoo víc, než zahrady dokáží zvládnout. Situace se údajně řeší jejich utracením! Krutou realitu odhalili v ostravské zoo.

Hroši se v evropských zahradách dobře množí. Až tolik, že už je jich moc. Zahrady o nové nemají zájem a v afrických rezervacích prý panuje chaos. Situace se proto řeší hodně drsně – utracením »nepotřebných« zvířat. „Pokud chceme zachránit druh, musíme umět usmrtit jedince,“ řekl Jan Pluháček ze zoo Ostrava, který chov hrochů koordinuje.

Dle plemenné knihy, kterou v Ostravě vedou, je chováno v Evropě 206 hrochů v 80 zařízeních. „Lidé hrochy mají rádi a citově k nim přilnou. I chovatelé. Proto už je nepojmenováváme, když je jejich budoucnost nejistá. Už nejsou prostory. Vybírají se proto nejvhodnější jedinci pro chov, musíme to tak dělat,“ vysvětlila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.