Firmy prý úmyslně zkracují životnost výrobků: Seznam kazítek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Firmy prý úmyslně zkracují životnost výrobků: Seznam kazítek!

Daniel Pavlát opravuje nejen elektroniku.
Daniel Pavlát opravuje nejen elektroniku. (Foto Aha! – Robert Klejch)

Výrobek vydrží dva roky – a po záruce šlus! Proč? Podle iniciativy Opravme Česko je to kvůli takzvaným kazítkům. Jde o záměrně špatně použité materiály či součástky, které způsobí kratší životnost výrobku.

Kazítka, označovaná vulgárněji také jako kur**tka, výrobci umísťují především do elektroniky. „Většinou to nejsou žádné konkrétní součástky, které by bylo možné vymontovat a ukázat. Je to spíš soubor výrobních postupů nebo použitých materiálů. Místo šroubů třeba použijí nýty nebo dají kondenzátory blízko tepelným zdrojům, takže se po dvou letech jakoby náhodou roztaví,“ vysvětluje Jan Charvát z iniciativy Opravme Česko.

Z výzkumu společnosti SC&C ohledně »kazítek« pak vyplynulo, že 92 procent Čechů neví, kde na obalu hledat informace o minimální životnosti produktu. Navíc přes polovinu lidí si výrobek nenechá opravit, ať už z důvodu ceny nebo nemožnosti sehnat opraváře či náhradní díly. Podle průzkumu má v Česku zkušenosti s důsledky působení kazítek 85 procent lidí, kteří tak každé dva roky zbytečně kupují nové věci.

Nejčastější kazítka
● Závadná konstrukce: např. snížený výkon chladiče či větráku, umístění a postupné roztavení kondenzátoru do blízkosti tepelného zdroje.
● Závadné součástky: např. chybí závit šroubu, šroub je špatně utažený, místo šroubů se používají nýty.
● Nevhodný materiál: např. použití plastových součástek místo kovových, použití rychle tavitelného kovu.
● Neopravitelnost: výrobek je vyroben z jednoho kusu a jeho součástky nejdou vyměnit, popř. využití lepidla místo šroubů a znemožnění rozebrání.

Zákony brzy
Evropská unie schválila, že výrobky dodávané na trh by měly být nejpozději od roku 2021 snadno složitelné a že výrobci by měli dodávat po dobu kolem sedmi let náhradní díly na své výrobky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.