Mezi »spotřebujte do« a »minimální trvanlivost do« je rozdíl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mezi »spotřebujte do« a »minimální trvanlivost do« je rozdíl!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (istock.com)

Víte, že třetinu potravin nesníme kvůli prošlým datům na obalech a špatnému skladování? Každý druhý Čech totiž nezná rozdíl mezi »spotřebujte do« a »minimální trvanlivost do«. Aha! vám to vysvětlí, abyste zbytečně nevyhazovali nejen jídlo, ale i peníze...

»Spotřebujte do«

Takový údaj najdete na potravinách, které jsou čerstvé a mají poměrně krátkou trvanlivost. Takto značené potraviny byste měli sníst rychle, jinak pro nás může představovat zdravotní riziko.

Co když je jídlo prošlé?

Po uplynutí data se takový produkt nesmí prodávat v obchodech.
Snězte ho jen s nejvyšší opatrností, pokud nevidíte ani necítíte nic podezřelého.
Čeho se to týká:
• Mléčné výrobky
• Chlazené maso
• Ryby
• Výrobky studené kuchyně apod.

»Minimální trvanlivost do«

Datum u tohoto údaje značí potraviny, jež mají delší životnost a nekazí se tak rychle.
Co když je jídlo prošlé?

Takové potraviny se mohou prodávat i po uplynutí doby minimální trvanlivosti, ale musí být viditelně označené a oddělené od zbylého zboží.
Jídlo s tímto označením můžete bez obav zkonzumovat. Nemělo by být nijak závadné a obvykle ani nepoznáte rozdíl.
Čeho se to týká:
• Sušenky
• Těstoviny
• Zavařeniny
• Čaje
• Konzervy apod.

Bez značení

Datum trvanlivosti či spotřeby samozřejmě nenajdete úplně na všech potravinách a nápojích. Je tomu tak například u potravin, na kterých známky kažení najdete na první pohled (ovoce a zelenina), a u těch, které se kazí velmi pomalu nebo prakticky vůbec (silný alkohol).

Čeho se to týká:

• Ovoce a zelenina
• Silné alkoholické nápoje
• Ocet
• Sůl
• Cukr
• Cukrovinky
• Žvýkačky apod.
Evropská unie zvažuje rozšíření této kategorie o rýži, těstoviny, kávu či maso v konzervě.

Abyste neplýtvali potravinami

• Udržujte ledničku čistou a pravidelně ji myjte, jídlo tak vydrží déle čerstvé a neohrozí ho plísně, které se v neudržované chladničce mohou snadno šířit.
• Teplota v lednici není všude stejná. Pohybuje se cca mezi 4 až 9 °C. Nejteplejší místo je ve dveřích v horní části, nejchladněji je v zadní části spodních boxů. Tomuto faktu byste měli přizpůsobit skladování potravin v chladničce podle podmínek skladování na jejich obalech.
• Spolehněte se na své smysly. Jídlo očichejte, pořádně prohlédněte, a pokud se vám zdá v pořádku, snězte ho.
• Pokud nakupujete suroviny na vaření na další den, nutně nepotřebujete potraviny s nejdelší dobou trvanlivosti.
• Pokud nakupujete v horkém dni, vezměte si s sebou termotašku. Výkyvy teplot mají velký vliv na trvanlivost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.