Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít? (Akademie kvality)

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Nebo jakou uhlíkovou stopu zanechají některé produkty? Přece my! Pečlivým výběrem potravin můžeme dokázat veliké věci! Podpoříme tím lokální výrobce a přírodu.

Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování a odpovězte si s námi na následující otázky. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Co očekáváme od potravin?

Pokud je to možné, je vždy logicky dobrou volbou preferovat lokální potraviny. Místní ovoce a zelenina se totiž sklízí až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se jasně projevuje na jejich chuti a vůni. To nejčerstvější se zkrátka narodilo u nás. Preference Čechů v této oblasti také jasně potvrzuje výzkum agentury STEM/MARK z roku 2020, který se zabýval našimi nákupními zvyklostmi. Při výběru potravin totiž zohledňuje čerstvost a kvalitu totiž naprostá většina, tedy 90 % dotázaných. Velmi dobrou pověst mají u nakupujících české potraviny. Podle průzkumu je považuje za kvalitnější 75 % dotázaných.

 

Pochází výrobek z našeho sousedství?

Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a ze surovin, které poskytuje daná oblast díky svým jedinečným klimatickým podmínkám a zvyklostem. Proto se může snadno stát, že je nikde jinde neochutnáte, jsou totiž jedinečné. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek, který navíc přináší výhody celému regionu. Nákupem od místních zemědělců totiž v konečném důsledku podpoříme zaměstnanost a prosperitu kraje.

 

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu, skladování a balení, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Např. česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km a rajčata z Maroka přes 3 000 km. Naše produkty máme na dosah. Nemusí dozrávat dlouhou cestou a jsou dokonale čerstvé, takže si na nich opravdu pochutnáme.    

Vybírejte podle čerstvosti, původu a vzdálenosti a uvidíte sami, že zblízka jsou naše kvalitní potraviny zdaleka nejlepší! Studio kvality na webu akademiekvality.cz vám prozradí mnohem více.

Značky kvality pomohou s výběrem potravin



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.