Seriál Aha! Jak se vyrovnat se ztrátou zaměstnání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Seriál Aha! Jak se vyrovnat se ztrátou zaměstnání!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock)

Češi se teď bojí o zdraví, ale mnozí i o práci. Jen v prosinci se na úřadech práce přihlásilo přes 40 tisíc lidí, kteří ji ztratili. Polovina uvedla, že o místo přišli kvůli koronaviru. Co dělat, pokud i nás něco takového postihne, to pro seriál Aha! vysvětluje analytik Tomáš Dombrovský z firmy LMC, která provozuje portál Jobs.cz.

Na webu s pracovními nabídkami si víc lidí začalo hledat práci už loni v březnu. To byli ti, kteří nespoléhali na úřad práce a činili se sami. „Na jaře jsme zaznamenali obrovský propad počtu obsazovaných míst, za duben jich bylo o 60 procent méně než rok předtím,“ říká Dombrovský.

Kuchaři ano, číšníci ne

Nejhůř na tom byli pracovníci ze služeb souvisejících hlavně s gastronomií a turistickým ruchem. „Ale i tam jsou velké rozdíly: Ty podniky, které mohou dělat rozvážky, potřebují kuchaře, ale už ne číšníky a servírky,“ vysvětluje. Portál Jobs.cz zaznamenal loni rekordní počet zaslaných životopisů, kdy v červnu jich bylo meziročně o 55 procent víc. „Lidé byli i v naléhavé situaci, kdy si práci zkrátka museli najít, tak jeden člověk rozeslal i více životopisů než dřív,“ uvádí analytik. Ale postupně se situace nejevila tak černě.

Dobré zprávy

„To je první dobrá zpráva. V některých oborech proti stavu před pandemií bylo loni na podzim dokonce paradoxně více obsazovaných pozic. To se týkalo třeba těch ve výrobě, odkud odešla část zahraničních pracovníků nebo se tu potýkali s tím, že někteří zaměstnanci museli zůstat s dětmi doma,“ říká Dombrovský. Nárůsty pozic byly v pojišťovnictví, ve zdravotnictví a v některých sociálních službách. Druhou dobrou zprávou podle něj je, že prosincové propady volných míst byly výrazně menší, než se čekalo, a to nějakých 10 až 15 procent. A leden prý vypadá ještě lépe, je vidět, že firmy začaly znovu více nabírat. „Je to paradox, že některé pozice se ted firmám obsazují hůř než před pandemií – jsou to strojaři, konstruktéři, elektroinženýři, ajťáci ale i seniorní obchodníci nebo špičkoví marketéři,“ říká.

Navždy doma?

A kdo dnes hledá práci? Jsou to prý jednak lidé žádaných profesí, kteří si nyní mohou vybírat lepší nabídky. Velká část lidí si ale nyní jen přivydělává, to jsou typicky číšníci nebo i umělci, a hledají něco s jistějším příjmem. A jsou mezi nimi i ti, kteří z nouze vzali práci třeba s náročným dojížděním nebo na směny a nezvládají to. „Bohužel asi 60 tisíc lidí přestalo pracovat a už tu práci ani nehledá. Jsou to nejčastěji ženy s malými dětmi, které zůstaly jako vytlačené z práce doma,“ dodává Dombrovský.

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH OTÁZEK

1. MÁM HLEDAT PRÁCI HNED, JAK DOSTANU VÝPOVĚĎ? Ano, začněte okamžitě, a to i přesto, že vás do evidence úřadu práce vezmou až v den následující po skončení pracovního poměru. Hledejte v nabídkách úřadu práce (na internetu nebo v informačním kiosku na nejbližší pobočce), ale i na specializovaných serverech.

2. MŮŽU SE PŘIHLÁSIT NA PRACÁKU JEŠTĚ VE VÝPOVĚDNÍ LHŮTĚ? Ano, o zařazení do evidence zájemců o zaměstnání můžete požádat už dřív, ale o zprostředkování zaměstnání se můžete ucházet až po skončení pracovního poměru.

3. MUSÍM NA ÚŘAD PRÁCE OSOBNĚ? Ne, žádost o zprostředkování zaměstnání můžete podat elektronicky (prostřednictvím datové schránky nebo e-mailem se zaručeným elektronickým podpisem) či ho s vlastnoručním podpisem zaslat poštou.

4. MOHU ZAŽÁDAT JEN O PODPORU? Ne, musíte žádat o zprostředkování zaměstnání. Rovněž nelze požadovat zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání jen proto, abyste splnili podmínky pro poskytnutí sociální dávky

5. BUDE ZA MĚ STÁT PLATIT POJIŠTĚNÍ? Zdravotní pojištění ano, sociální nikoliv, avšak doba, kdy budete v evidenci pracovního úřadu, se započítává jako účast na důchodovém pojištění.

6. MUSÍM VZÍT KAŽDOU NABÍDNUTOU PRÁCI? Pokud odmítnete bez vážných důvodů vhodné zaměstnání, budete z evidence vyřazeni.

7. CO ZNAMENÁ VHODNÉ ZAMĚSTNÁNÍ? To, které odpovídá vaší zdravotní způsobilosti, a pokud možno i kvalifikaci, schopnostem, dosavadní délce doby zaměstnání, možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti. Délka musí být alespoň 80 % stanovené týdenní pracovní doby, sjednáno musí být na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou delší než 3 měsíce a zaměstnavatel musí odvádět pojistné.

8. MÁM DĚTI, MUSÍM VZÍT PRÁCI NA SMĚNY? Úřad práce bude přihlížet k péči o malé děti, jeho docházce do školky či školy a případně také k povaze práce druhého rodiče.

9. MOHU SI PŘI EVIDENCI NA PRACÁKU PŘIVYDĚLAT? Ano, ale váš měsíční výdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, což je nyní 7600 korun. Po tu dobu, kdy si budete přivydělávat, vám nenáleží podpora.

10. POKUD SEŽENU PRÁCI, MUSÍM TO OZNÁMIT? Ano, úřadu práce musíte nástup do zaměstnání nahlásit nejpozději do 8 kalendářních dnů (u přivýdělku to je nejpozději v den nástupu).

Rekvalifikace: Bankéřka Jana dva roky hledala a ztrácela naději

Každým dalším odmítnutím se prohlubovala její nejistota a pochyby o sobě. Jana Křížová (42) z Liberce si v posledních dvou letech prošla nelehkým obdobím hledání práce. Pracovala osmnáct let v bance a po mateřské nastoupila do logistiky, kde jí po dvou letech skončila smlouva. „Šla jsem na úřad práce a čekala, že do měsíce budu mít práci novou,“ popisuje Jana. Ačkoli obcházela jeden pohovor za druhým, nedařilo se jí práci sehnat. „Často jsem slýchala, že jsem překvalifikovaná nebo nemám přímou zkušenost s konkrétní prací,“ vzpomíná. Po měsících marného hledání se rozhodla pro rekvalifikační kurz účetní.

„Naučila jsem se hodně věcí a úspěšně složila zkoušky. Přesně v ten den byl ale vyhlášen nouzový stav a nabídky práce najednou nebyly,“ popisuje Jana. Hledala jakoukoliv práci a trápilo ji, že nenosí domů, kde navíc měla na distanční výuce dceru Karolínku (8), peníze. Zlom přišel s nabídkou stát se finanční poradkyní: „To jsem nikdy nedělala, navíc to byla práce jako OSVČ. I proto jsem měla velké obavy, jak to zvládnu.“ Nakonec se ale odhodlala a nelituje. „Stále se učím, ale mám z toho dobrý pocit. Snažím se, abych si zasloužila důvěru lidí a opravdu jim pomohla,“ říká s tím, že už se těší, až se bude moci s klienty potkávat. A na dobu hledání práce chce rychle zapomenout.

Zbytek článku najdete v tištěné verzi Aha! 3.2.2021

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.