Pravidla neschopenky: 7 nejdůležitějších zásad | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pravidla neschopenky: 7 nejdůležitějších zásad

Může vás navštívit kontrolor
Může vás navštívit kontrolor (Foto scom)

Covid, chřipka nebo viróza můžou i sebevětšího pracanta zahnat do postele. Pracovní neschopnost má ale přesná pravidla. Aha! představuje ta nejdůležitější.

První dny může přijít šéf

Během prvních čtrnácti kalendářních dní pracovní neschopnosti vám vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel. Má tak právo si vás v těchto prvních čtrnácti dnech zkontrolovat.

Kontrolor může přijít kdykoli

Kontrolu, jestli jste během nemocenské doma (tedy zda dodržujete režim dočasně práce neschopného pojištěnce), provádějí pověření zaměstnanci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ). Kontrolovat vás můžou už od prvního dne trvání pracovní neschopnosti.

Bez varování i opakovaně

Kontroly chodí k marodům bez varování a mohou dorazit i opakovaně. Navíc vás kontrolor může kontrolovat nejen v pracovní dny, ale také o víkendu či státním svátku.

Ukažte průkaz i neschopenku

Kontrola po vás bude vyžadovat jak průkaz totožnosti, tak rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti – Průkaz dočasně práce neschopného pojištěnce.

»Postel« můžete změnit

V průběhu nemocenské je možné měnit místo, kde se budete zdržovat. Musíte si ale vyžádat souhlas ošetřujícího lékaře. O změně pak lékař informuje příslušnou OSSZ.

Vycházky dostat nemusíte

Na vycházky není žádný »zákonný nárok«. O jejich počtu a délce rozhoduje ošetřující lékař podle vašeho zdravotního stavu. Lékaře ale můžete požádat o povolení nebo změnu rozsahu a doby vycházek.

Hrozí ztráta práce

Nenašla vás kontrola doma? Dostanete písemnou výzvu k vysvětlení své nepřítomnosti. Pokud ji včas a dostatečně nezdůvodníte, můžete přijít o náhradu mzdy, mít sníženou nemocenskou, nebo dokonce dostat v práci výpověď.

Povinnosti nemocného

Marodíte a lékař vám napsal neschopenku? Tak musíte...

...říct lékaři adresu, na které se budete v době nemoci zdržovat (nemusí jít o trvalou adresu) ...označit zvonek i byt jmenovkou ...dodržovat stanovený léčebný postup ...chodit ven pouze v době povolených vycházek.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.