Epidemiolog Prymula: Na přístrojích končí každý sedmý Čech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Epidemiolog Prymula: Na přístrojích končí každý sedmý Čech!

Roman Prymula
Roman Prymula  (﷯Foto Aha! –Jakub Poláček)

Nakažených covidem v Česku stále přibývá. Smutné statistiky hlásí také špitály, kde leží 6561 pacientů. A každý sedmý z nich podle epidemiologa Romana Prymuly (57) končí na přístrojích.

„Celý proces od nakažení přes hospitalizaci až po vážný stav, který vyžaduje umělou plicní ventilaci nebo mimotělní oběh, trvá v řádech jednotek dnů,“ vysvětlil Aha! Roman Prymula s tím, že nemocní se po přijetí do špitálu mohou zhoršit během jediného dne! I když jsou nárůsty nově nakažených stále vysoké, přichází jedna dobrá zpráva. Reprodukční číslo, které udává, kolik lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se poprvé od srpna snížilo pod hodnotu 1.

Rozhodne omikron

Kdy začne křivka nakažených zpomalovat, lze jen těžce odhadovat. „Pokles by mohl být ještě před Vánoci. Musíme ale počítat s novou variantou omikron. Pokud se rozšíří tak rychle jako v Jihoafrické republice, nemělo by to klinické dopady a zátěž v nemocnicích by se snížila,“ myslí si Prymula.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.