Fiala vedle Babiše: Shodu našli v očkování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Fiala vedle Babiše: Shodu našli v očkování!

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vítá designovaného premiéra Petra Fialu (ODS) během příchodu do Strakovy akademie (30. 11. 2021)
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vítá designovaného premiéra Petra Fialu (ODS) během příchodu do Strakovy akademie (30. 11. 2021) (Blesk:Jakub Poláček)

Očkujte se! To včera společně prohlásili dva čeští premiéři, a to Andrej Babiš (67, ANO) v demisi a designovaný Petr Fiala (57, ODS). Oba podpořili lékařský projekt Naočkujme milion lidí za týden třetí dávkou.

Vidět Babiše a Fialu stát vedle sebe, jak oba »kopou« za stejnou věc, to byl dosud velice vzácný úkaz. „Epidemie se týká nás všech, politika musí jít stranou. Je dobře, že tady oba stojíme,“ řekl odcházející premiér. A hned ho doplnil ten designovaný. „Jsou situace a chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli, a myslím, že boj s nemocí covid takovou situací bezpochyby je,“ prohlásil Fiala. Podle obou je možné, aby Česko aplikovalo za týden až milion třetích dávek vakcín.

Výzva lékařům

Jak toho docílit? S vizí přišla iniciativa Lékaři pomáhají Česku. „Není možné, aby národ, který vybojoval zlatou v Naganu, nezvládl vyočkovat milion dávek za týden,“ řekl její zástupce, stomatolog Radek Mounajjed. Pomoci by mohla opět velká očkovací centra, ale i samotní lékaři, a to nejenom praktici, třeba i zubaři, gynekologové či očaři. „Žádám kolegy v ambulantní sféře, aby se přihlásili na našem webu do dobrovolnického seznamu,“ vyzval doktory Mounajjed. To kvitují také oba předsedové vlády. „Je potřeba rozvíjet obě cesty, podporovat velkokapacitní centra a na druhou stranu i to, aby praktičtí lékaři a pojišťovny aktivně oslovovali neočkované,“ dodal designovaný premiér a šéf ODS.

Vrací se O₂ arena?

Podle Babiše by se měl obnovit velká očkovací místa na brněnském výstavišti, ale třeba i ve Vysočanech v Praze. „Skupina PPF je připravena poskytnout státu prostory pro znovuvybudování očkovacího centra v O₂ areně, a to za stejných podmínek, jako tomu bylo v minulosti, tedy pouze za symbolické nájemné,“ oznámila na Twitteru skupina PPF, která vlastní obří halu. Otázkou ale zůstává, kdo v nich bude pomáhat. Ústřední vojenská nemocnice, který O₂ arenu provozovala, podle Babiše nemá personální kapacitu.

Registrace od pondělka

Od začátku týdne, tedy od pondělí 29. listopadu, se v Česku může úplně každý registrovat ke třetí dávce. A kdy ji dotyčný dostane? „Registrace je uvolněna v den nároku na posilovací dávku. Jakmile pak bude volná kapacita OČM přijde vám PIN 2 k rezervaci konkrétního termínu,“ sdělil tým Chytré karantény. Jak se o posilující dávku vakcíny přihlásit, přináší deník Aha! v návodu.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (1. 12. 2021)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.