Rozladěný Fiala a Zeman: Tajná schůzka v Lánech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rozladěný Fiala a Zeman: Tajná schůzka v Lánech!

Fiala a Zeman na schůzce
Fiala a Zeman na schůzce ( Foto Aha! – J. Poláček, M. Přibyl, ČTK/R. Vondrouš)

Schůzka, která měla zůstat utajena, proběhla v úterý na zámku v Lánech. Za prezidentem Milošem Zemanem (77) přijel rozladěný designovaný premiér Petr Fiala (57, ODS). Řešit spolu měli jmenování vlády. A ministerský předseda hlavě státu pohrozil kompetenční žalobou!

Fiala včera potvrdil informace Frekvence 1, že s hlavou státu v úterý odpoledne jednal. „S panem prezidentem jsem se sešel na neformální schůzce, kde jsem s ním hovořil o dalším postupu při jmenování vlády,“ napsal na Twitter. Co mělo být ale tématem, odmítl sdělit jak Hrad, tak premiér.

Jeden problém...

Fiala ale vyrazil do Lán za Zemanem jen pár hodin po schůzce prezidenta s Janem Lipavským (36, Piráti), který by se měl stát ministrem zahraničí. A podle zdrojů Frekvence 1 měl Zeman říct pirátskému nominantovi, aby se své kandidatury vzdal. „Řešili spolu jeden problém v budoucí vládě. Šlo o Jana Lipavského. Nominace se ale měnit nebudou,“ řekl zdroj Aha! obeznámený se schůzkou.

Hrozí žaloba

Fiala se ale nijak netají tím, že variantou, jak si prosadit svoji, je obrátit se na Ústavní soud. „Pokud by prezident trval na výhradách k navrženému kandidátovi, tak bych pokládal za nutné podat kompetenční žalobu,“ řekl v ČT designovaný premiér. Podle informací Aha! je ale ve hře varianta, že by vláda mohla být jmenována 17. prosince. A to i když prezident odmítne jmenovat pirátského kandidáta. Pověřen řízením ministerstva zahraničí by totiž mohl být předseda Pirátů Ivan Bartoš (41), který má sám šéfovat rezortu pro místní rozvoj. „Platí stále, že jediným nominantem za Piráty na post ministra zahraničí je Jan Lipavský,“ uvedla ale pro Aha! mluvčí pirátské partaje Karolína Sadílková.

Také dočasně

Podobný scénář by se mohl odehrát i v případě ministerstva zemědělství, které by mohl dočasně mít na starost šéf lidovců Marian Jurečka (40). A to do chvíle, kdy bude jmenován Zdeněk Nekula (51, KDU-ČSL), který je nyní v izolaci kvůli covidu.

Lipavský: Rozdílné názory

Pirátský kandidát Lipavský má s prezidentem Zemanem některé rozdílné názory dlouhodobě. Už coby poslanec požadoval odebrání diplomatického pasu prezidentovu poradci Martinu Nejedlému (55). Lipavský byl také jedním ze strůjců zákona lex Dukovany, který vyřadil ruské a čínské firmy z tendru na dostavu jaderné elektrárny. Prezident také dlouhodobě podporuje přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Jenže Lipavský je k tomuto kroku zdrženlivější. „Je to třeba náležitě zvážit a nelze to dělat ukvapeně. Mělo by to být výsledkem mírového procesu,“ tvrdil.

Stanjura: Provizorium do března

Na schůzce u prezidenta byl včera možný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura (57, ODS). Už teď je ale jasné, že státní rozpočet na příští rok Parlament neprojedná a země se tak od ledna ocitne v rozpočtovém provizoriu. To by mělo být nejdéle do konce března. Podle Stanjury je nová vláda schopná připravit přepracovaný návrh rozpočtu do přelomu ledna a února. „S panem prezidentem jsme debatovali téma financí, kdy jsem představoval náš koaliční program, který si všichni mohou přečíst, a dále jsme debatovali o oblasti investic, rozpočtu a financí obecně,“ uvedl Stanjura po jednání. Po něm za prezidentem přijel možný ministr pro legislativu Michal Šalomoun (47, za Piráty). Jako poslední do Lán dnes dorazí kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.