Strategie nové vlády: Jak chce bojovat s covidem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Strategie nové vlády: Jak chce bojovat s covidem

Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem.
Tisková konference budoucí vlády o boji s koronavirem. (Blesk:Michal Protivanský/CNC)

Povinné očkování proti covidu budoucí vláda Petra Fialy (57, ODS) zavádět nechce. Ve vakcinaci ale určité změny chystá. I to včera prozradil kandidát na šéfa zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09). To ale není vše, jak chce nový kabinet s pandemií zatočit.

Současný kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (67, ANO) zvažuje zavést povinnou aplikaci séra pro seniory. Tímto směrem se ten budoucí ale ubírat nechce. „Povinné očkování není řešení. Znamená to ještě větší rozdělení společnosti. Je to známka selhání systému,“ prohlásil včera Válek s tím, že budou-li chtít povinné očkování profesní organizace, například lékaři, stát jim má vyhovět.

Pokud je někdo očkovaný a uplyne více než půl roku od druhé dávky bez dávky posilovací, měl by být podle Válka testován PCR metodou, pokud však přijde do rizikového kontaktu. A pětikoalice chce také zkrátit na 5 měsíců lhůtu, po jejímž uplynutí bude možné dostat třetí injekci. Že očkování je jediným nástrojem, jak covid zvládnout, prohlásil budoucí premiér Fiala. Lidé se podle něj musí naučit s covidem žít. Tak zní i název čtyřstránkového plánu boje s pandemií.

„Musíme se to naučit jako společnost a jako stát,“ řekl šéf ODS a dodal, že jeho projekt má připravené tři úrovně opatření, které chce po svém jmenování ihned prosazovat. Tu první (okamžitou) chce zavést ještě v prosinci, druhou (střednědobou) do konce prvního čtvrtletí 2022 a třetí (dlouhodobou) v letech 2022 až 2023.

Výběr nejdůležitějších opatření:

  • pravidelná a předvídatelná komunikace státního aparátu
  • efektivní kampaň a boj proti dezinformacím
  • uznávání protilátek
  • očkování jako základní nástroj zvládání epidemie zvláště pro rizikové skupiny, výjimka pro kontraindikace
  • zachovat systém O-T-N (očkování, test, nemoc) s platností PCR testů na 3 dny
  • dodržování 4R – rozestupy, roušky, ruce a rozum
  • plošné testování ve školách a ve firmách
  • vymáhání stávajících opatření policií, hygienou a poskytovateli služeb
  • respirátory všude ve vnitřních prostorách – výjimka pouze pro MŠ, ZŠ a SŠ ve třídách
  • zlepšení informovanosti o přednemocniční péči jak u praktických lékařů, tak u široké veřejnosti
  • ekonomická podpora lidí v izolacích a karanténách
  • cílené a rychlé kompenzace pro podnikatele, zasažené firmy a pro kulturní oblast

Školy v provozu! Delší prázdniny?

Děti jsou podle budoucího kabinetu skupinou, která pandemii odnáší nejvíc. „Nebudeme plošně zavírat školy a tento princip budeme uplatňovat celou dobu našeho budoucího vládnutí,“ řekl Petr Fiala s tím, že nikdo nechce ani on-line výuku. Podlé kandidáta na šéfa rezortu zdravotnictví by se měly školám prodloužit vánoční prázdniny o týden.

Fiala (ODS): Nechte se všichni očkovat. Nejrizikovějším neočkovaným se musíme věnovat adresně

Video se připravuje ...

Lokální opatření

Šéfové ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů ve svém plánu také apelují na lidi, aby dodržovali protiepidemická opatření. Ta chce také budoucí vláda nechat vyhlašovat na základě regionálních podmínek lokálně, a to krajskými hygienami. „Pokud dojde v určitém okrese nebo kraji k ohnisku nákazy, čísla bude vyhodnocovat krajská hygiena tak jako u kterékoliv jiné nemoci,“ informoval budoucí ministr zdravotnictví.

Kubek chce přitvrdit

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek (53) by si místo prezentace nových pohledů na zvládnutí epidemie přál, kdyby se politici drželi návrhů ČLK. „Vyzýváme politiky, aby v nejkratší možné době zavedli celostátně platná opatření směřující ke snížení kontaktů mezi lidmi, která jsou všeobecně označovaná jako lockdown,“ řekl Aha! s tím, že je připraven s budoucím ministrem Válkem jednat a pravidelně se scházet.

Víc očkujících praktiků

Plošné zapojení všech praktických lékařů do očkování by podle včera představené covidové strategie chtěla budoucí pětikoalice. Tuto vizi také vítá šéf praktiků Petr Šonka. „Já s tím souhlasím. Je to něco, o co se snažíme,“ řekl Aha! s tím, že aktuálně jsou do očkování zapojeni zhruba dvě třetiny doktorů. Sám pak Aha! exkluzivně potvrdil, že i přes ukončenou vakcinaci oběma dávkami je nakažený.

Schůze vlády

Další opatření chce dnes na zasedání vlády přijmout kabinet v demisi. To řekl premiér Babiš s tím, že konkrétní restrikce prozradit nechtěl. Nevyloučil ale vyhlášení nouzového stavu. Předseda vlády také apeloval na lidi ve věku nad 60 let, aby maximálně omezili kvůli šíření covidu své kontakty a očkovali se posilující dávkou vakcíny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.