Významný evropský onkolog: Objasnění nutnosti (nejen) třetí dávky vakcíny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Významný evropský onkolog: Objasnění nutnosti (nejen) třetí dávky vakcíny

Očkování.
Očkování.  (Reuters)

Trápí ho, že spousta lidí stále nechápe nutnost očkování proti covidu- 19. Významný evropský onkolog a někdejší dlouholetý děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (MU) v Brně Jiří Mayer se proto rozhodl problém vysvětlit srozumitelně.

Jeho motivace je jasná: zabránit zbytečným úmrtím. „Představte si, že covid- 19 je raubíř, který vás chce napadnout. Pokud na útok nejste připraveni, může vás snadno přemoci,“ vysvětluje přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky Lékařské fakulty MU a Fakultní nemocnice Brno.

Očkování pak přirovnává k bodyguardům – aby útok raubíře-covidu odrazili, musejí dobře trénovat. „A tělu tento trénink nahrazuje vakcína. Po první dávce je ochrana jen částečná, solidní je po druhé dávce, ale robustní je až po té třetí,“ zdůrazňuje Mayer. „Pokud člověk nedojde na podpůrnou třetí dávku, je to stejné, jako kdyby bodyguard vynechal pár tréninků. Raubíř ho pak může mnohem snáz zaskočit a sejmout,“ zdůrazňuje.

Mayer, člen Evropské hematologické asociace (EHA), umí i další témata související s očkováním vysvětlit poutavě a srozumitelně. Posuďte sami, jaká přirovnání pro Aha! ještě našel...

Jiří Mayer

Víte, že...

...Jiří Mayer se již 30 let věnuje diagnostice a léčbě zhoubných onemocnění krvetvorby a podílel se na zavedení transplantace kostní dřeně do praxe?

Imitace infekce

Když má srozumitelně vysvětlit, na jakém principu očkování funguje, zmiňuje Jiří Mayer slovo imitace. „Vakcína do jisté míry imituje infekci a člověk si následně vytvoří proti viru imunitu, tedy protilátky,“ vysvětluje pro Aha!.

Kamínek do mozaiky

Každý další očkovaný se podle Mayera stává pomyslným kamínkem do mozaiky a snižuje riziko zahlcení nemocnic pacienty s covidem-19. Kvůli nim pak ve špitálech chybí personál, který by pečoval o pacienty s jinými nemocemi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.