Koronavirus v Česku: Jak fungují nová opatření | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Koronavirus v Česku: Jak fungují nová opatření

Briefing Adama Vojtěcha
Briefing Adama Vojtěcha (Blesk:Jan Vilimek)

Doufali jste, že minulé Vánoce byly ty poslední, kdy nám rodinná setkání komplikoval covid-19? Těšili jste se, že i nadále budeme normálně pracovat, cestovat a že děti budou normálně chodit do školy? Tak zadržte dech. Politici totiž opět zvažují nouzový stav.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (35, za ANO) při pohledu na rekordní víkendové počty pozitivně testovaných včera vyrazil na jednání vlády s dost razantním návrhem: opět vyhlásit nouzový stav. Ještě v pátek přitom tvrdil, že k tomu není důvod. „Nouzový stav navrhne ministr Vojtěch a musí návrh zdůvodnit. Rozhodne vláda,“ potvrdil i premiér Andrej Babiš (67, ANO) iRozhlasu. Institut se v minulosti několikrát použil k omezení pohybu obyvatelstva – letos v březnu jsme třeba na 3 týdny nesměli opustit obec, respektive okres. Zatím ale kabinet v demisi pracuje s jemnějším využitím tohoto nástroje.

Například odcházející vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (43, ČSSD) ale tvrdí, že pro nouzový stav zatím nevidí důvod. Podle něho není situace kritická po celé republice, ale hlavně v moravských krajích. „Pokud jsme v situaci, kdy čtyři kraje vyžadují jedno z mimořádných oprávnění nouzového zákona, jsme přesvědčeni, že v této fázi je vše řešitelné stavem nebezpečí, který vyhlašuje hejtman,“ řekl včera. Ještě letos v únoru přitom za podobných covidových čísel volal po nouzovém stavu za kabinet nejhlasitěji on.

Řešily se špitály

Ačkoliv vláda včera jednala do pozdních večerních hodin (tedy ještě po uzávěrce dnešního vydání), na veřejnost prosakovaly informace, že jí jde hlavně o nasazení studentů medicíny ve špitálech, které už přestávají stíhat. V některých nemocnicích už pomáhá armáda. Třeba hejtman hodně postiženého Jihomoravského kraje Jan Grolich (37, KDU-ČSL) by stav nouze uvítal. „Vyvolání nouzového stavu by byl logický krok, symbolický velký vykřičník pro lidi, že se musíme začít chovat zodpovědněji,“ řekl po včerejším jednání regionálního krizového štábu. 

Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?

Video se připravuje ...

Nedáme studenty

Nasazení studentů do nemocnic ale dost důrazně odmítl ministr školství v demisi Robert Plaga (43, za ANO). „Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To, doufám, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví nemyslí vážně,“ napsal emotivně na Twitter. Studenti totiž museli »odskakovat« od studia v době nejhorší přeplněnosti špitálů v minulosti a už nyní to prý negativně ovlivňuje množství zvládnutého studia. Mnozí se pak obávají, co se stane, až bude nouzový stav platit, a aby nevedl k lockdownu, po němž volá třeba i Česká lékařská komora (viz box). „Když vidím ty predikce vývoje, není možné vyloučit de facto žádné opatření,“ řekl k tomu Hamáček.

Lékařská komora: ZAVŘETE VŠECHNO!

Zatímco politici přemýšlejí, jak s co nejmenšími ztrátami uhasit současný požár, lékaři tvrdí, že to chce zase lockdown. Podle České lékařské komory se musí nutně omezit kontakty mezi lidmi a i ti, kteří jsou doočkováni, by měli být považováni za bezinfekční maximálně 6 měsíců od poslední vakcíny (zatím to omezené není). Do toho chce komora povinné očkování pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách a povinné očkování pro lidi nad 18 let, pokud nemají nějaké zdravotní komplikace vylučující vakcinaci.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.