Studie českých vědců: Jak nás skutečně chrání vakcíny?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Studie českých vědců: Jak nás skutečně chrání vakcíny?!

3. dávka očkování
3. dávka očkování (Profimedia.cz)

Hladinu protilátek, nežádoucí účinky i ochranu před nákazou sledovali vědci z Brna u očkovaných proti covidu. Zjistili, že protilátky časem vyprchávají, proto doporučují třetí dávku.

Odborníci sledovali 460 lidí, kteří dostali obě dávky vakcíny. Byli mezi nimi zdraví lidé i onkologičtí pacienti. „Měřili jsme hladinu protilátek, sledovali nežádoucí účinky a příhody a následně incidence onemocnění u vakcinovaných,“ popsala zaměření odborná garantka klinické studie Regina Demlová. Studie neporovnávala účinnost jednotlivých vakcín, většina účastníků dostala látku od firem Pfizer/Biontech. Covidem se však nakazili jen tři. Ukázala, že protilátky po očkování postupem času z těla vyprchávají. „Za půl roku od druhé dávky poklesly o 50 až 80 %. Třetí dávka je důležitá nejen pro posílení protilátek, ale brání i proti vytváření dalších mutací koronaviru,“ upozornila Demlová.

Pomáhá i nemocným rakovinou

Onkologičtí pacienti patří mezi rizikové skupiny, které covid ohrožuje nejvíce. I jim vakcína pomáhá, i když je u nich imunitní odpověď opožděnější a o něco slabší, než u jinak zdravých lidí. Podle studie imunita klesá zdravým i nemocným po třetím měsíci od první dávky vakcíny.

Nežádoucí účinky?

Vedlejší příznaky po očkování byly u účastníků studie většinou mírné. „Nejčastěji únava či malátnost. Nic významného jsme nezaznamenali,“ uvedla Regina Demlová.

Přečtěte si
laskava
16. 11. 2021 • 11:27

Hm, velmi nepřesvědčivé! Skoro to vypadá jako placená reklama. Ale můžu se pochopitelně mýlit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.