Zeman prolomil mlčení: 4 NE pro Lipavského! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zeman prolomil mlčení: 4 NE pro Lipavského!

Miloš Zeman vs. Petr Fiala: Bude vláda jmenována do konce roku?
Miloš Zeman vs. Petr Fiala: Bude vláda jmenována do konce roku? (Archiv Blesku )

Že má s jedním kandidátem do nové vlády problém, prezident Miloš Zeman (77) netajil. A vědělo se, že je to plánovaný šéf diplomacie Jan Lipavský (36, Piráti). Včera ale hlava státu poprvé otevřeně řekla, co jí vadí. A jaké má důvody? Nízké vzdělání i postoje k Izraeli a Visegrádské čtyřce.

Zeman včera ukončil pohovory s kandidáty na ministry – poslední byl adept na šéfa rezortu zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09) –, a tak prolomil mlčení a řekl, jaké má výtky. Nutno podotknout, že výhrady má prezident k více jménům, která mají být v nové vládě. „U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených rezortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence,“ uvedl v prohlášení Hrad. I tak ale hodlá hlava státu všechny nominanty až na Lipavského jmenovat.

»Jen« bakalář

Prezidentovi vadí, že pirátský kandidát na rozdíl od dalších navrhovaných ministrů získal jen titul bakaláře „Podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ stojí v tiskové zprávě. Přitom dosluhující ministr vnitra Jan Hamáček (43, ČSSD) třeba vysokoškolský titul nezískal. Další výtky pak Zeman má k Lipavského distancovaným postojům ke spolupráci v rámci Visegrádské skupiny a k Izraeli. Prezident je velký přívrženec židovského státu a chce přestěhovat ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. A poslední výtka? „Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky,“ uvedl Hrad.

Půjde k soudu?

Designovaný premiér Petr Fiala (57, ODS) opakovaně tvrdí, že na nominaci nehodlá nic měnit a je připraven podat kompetenční žalobu na Zemana. „Beru na vědomí stanovisko prezidenta. Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování členů vlády. V pondělí po schůzce v Lánech oznámím, jaké budou naše konkrétní kroky,“ uvedl Fiala. Podle informací Aha! by ale i tak měla být vláda jmenována 17. prosince i bez Lipavského, kdy by pověřen řízením ministerstva zahraničí mohl být šéf Pirátů Ivan Bartoš (41).

Piráti nehodlají ustoupit

Za svojí nominací ministrů si stojí i šéf Pirátské strany Ivan Bartoš. Podle něho ústava jasně říká, že hlava státu jmenuje členy vlády na návrhy premiéra. „Tento názor zastával v minulosti i sám Miloš Zeman, když říkal, že prezident nemá pravomoci kandidáty »kádrovat«, s čímž souhlasíme,“ uvedl pro Aha! Bartoš. Ustoupit nehodlá ani Lipavský, podle jehož slov jeho kandidaturu podporuje celá pětikoalice. „Reprezentuji a chci prosazovat koaliční program vznikající vlády, která se jasně opírá o hlasy lidí ve volbách. Není možné z těchto principů ustupovat. Občané se potřebují spolehnout na platnost zákonů v této zemi,“ dodal Lipavský.

Jde o slovo návrh

A proč si Zeman myslí, že nemusí jmenovat každého, koho mu premiéři navrhnou? Podle hradního vyjádření ústava prý neukládá prezidentovi akceptovat každý návrh, který mu je předložen. „Naopak, ústavodárcův výraz »návrh« implikuje, že tento návrh může být jak přijat, tak odmítnut, jinak by nebyl návrhem,“ uvedl Hrad.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.