Premiér Babiš se oficiálně rozloučil: Fiala začal vládnout! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Premiér Babiš se oficiálně rozloučil: Fiala začal vládnout!

 Celá vláda s prezidentem, chybí jen Zdeněk Nekula.
Celá vláda s prezidentem, chybí jen Zdeněk Nekula.  (Foto Aha! – M. Protivanský, Reuters, ara, Twitter V. Smolky)

Lehce před jedenáctou dopolední za bránu zámku v Lánech zajel autobus. Nebyli v něm ale turisté, nýbrž noví ministři vlády Petra Fialy (57, ODS). Ty vzápětí jmenoval prezident Miloš Zeman (77), zatímco si »saky paky« balila skvadra Andreje Babiše (67, ANO).

V hudebním sálu lánského zámku postávalo 17 členů Fialovy vlády (chyběl budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula, který je v izolaci a bude jmenován dodatečně) z koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů. Otevřely se protější dveře a jimi projel hradní pán Zeman. Všichni měli respirátory, ještě před aktem museli projít testem na přítomnost koronaviru. A kancléř Vratislav Mynář (54) se jal číst slib a následovně i jména ministrů, kteří jej pak chodili podepsat. Kancléřův přeřek Záblesk již zažehnaného konfliktu, kdy Zeman nejprve odmítal jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (36, Piráti), se objevil v Mynářově projevu. „Pan magistr, pardon bakalář Lipavský,“ vyzval totiž kancléř nového šéfa diplomacie ke složení slibu.

Kromě toho, že Lipavský není bezvýhradným fanouškem státu Izrael, natožpak Ruska a Číny, mu Hrad totiž vyčítal právě nízké dosažené vzdělání – Jan Hamáček (43, ČSSD), jehož Zeman bez problému jmenoval v minulé vládě ministrem vnitra, měl přitom dokončené jen středoškolské. Ať se uděláte! Prezident pak v projevu vládě popřál, ať je úspěšná. „Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, vyrovnat se s energetickou krizí a samozřejmě vyrovnat se i s rozpočtem a obecně s hospodařením státu. Na této příležitosti se buď jak říkával Petr Nečas uděláte nebo odděláte. Přeji vám to první,“ uzavřel. Fiala kontroval, že ví, že to teď stojí celé na něm a jeho lidech, ale že to zvládne. „Čeká nás spousta práce, chceme ji dělat trochu jinak než naši předchůdci,“ řekl na adresu odcházejících »babišovců«... Právě ti se totiž dosud se Zemanem jmenovanými problémy potýkali. A nakonec se voliči v říjnu rozhodli pro změnu.

Andrej napsal dopis, Hamáček nepřišel

Babiš se prý rozhodl pro mírumilovné předání moci i proto, že už své oči upřel na Hrad. „Chci založit tradici, jak mají američtí prezidenti, že nechávají vždycky nějaký vzkaz. Napsal jsem dopis panu premiérovi Fialovi,“ řekl s tím, že mu nechal i klíč od korunovačních klenotů. Zveřejňovat obsah psaní však nehodlá. Včera se starý kabinet ANO a ČSSD loučil na jednání vlády bez jediné programové položky. Místo toho si dali míchaná vajíčka a zavzpomínali na staré časy. Nezúčastnil se ministr vnitra Hamáček. Resort ale svému nástupci Vítu Rakušanovi (43, STAN) jako správný profík předal.

Neprodloužili nouzový stav

„Vláda se rozhodla o prodloužení nouzového stavu nežádat. Situaci sledujeme, a pokud se bude zhoršovat, jsme připraveni se k debatě o nouzovém stavu vrátit,“ uvedl novopečený premiér Fiala. Povinnost prokazovat bezinfekčnost či nosit respirátory ale zůstává. Zcela pečlivě prý bude nový kabinet zhodnocovat situaci kolem varianty omikron. Nouzový stav vyhlásila dnes už bývalá vláda ANO a ČSSD a skončí o půlnoci 25. prosince. Současně omezila provoz barů a restaurací do 22.00, zavřela tzv. food courty v obchodních centrech a zrušila vánoční trhy. Více o covidu čtěte na str. 6.

Víte že...

...poprvé proběhlo jmenování bez slavnostního přípitku? Důvodem je protikoronavirová opatření, a také, že Zeman už pár týdnů kvůli nemoci abstinuje.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.