Zeman ustoupil: Fialův kabinet se chopí kormidla už v pátek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zeman ustoupil: Fialův kabinet se chopí kormidla už v pátek

Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu v l8nech premiérem (28.11.2021)
Miloš Zeman jmenoval Petra Fialu v l8nech premiérem (28.11.2021) (Reuters)

Éra vlády Andreje Babiše (67, ANO) končí! Nový kabinet Petra Fialy (57, ODS) prezident Miloš Zeman (77) jmenuje už tento pátek v 11 hodin v Lánech. A to včetně – pro Zemana problematického kandidáta na ministra zahraničí – Jana Lipavského (36).

Plán B pro případ, že by Zeman Lipavského nejmenoval, měla Fialova vláda v záloze. Na kompetenční žalobu na prezidenta ani na dočasný záskok za Lipavského nakonec nedojde. „Jsem velice rád, že mohu oznámit pro řadu z vás možná překvapující závěr,“ řekl Fiala po zhruba hodinovém jednání s prezidentem v Lánech – Zeman jeho vládu jmenuje, a to včetně piráta Lipavského jako nového šéfa Černínského paláce. To následně potvrdil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje v pátek dne 17. prosince 2021 v 11.00 hodin na zámku v Lánech členy nové vlády České republiky,“ uvedl Ovčáček.

Státnické gesto

Že Lipavského nehodlá jmenovat, prezident přitom potvrdil minulý pátek. Mezi důvody hlava státu uvedla nízkou kvalifikaci kandidáta, ale také jeho „distancovaný postoj“ k Izraeli a Visegrádské čtyřce (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko – pozn. red.). Problémem pak podle Zemana byl i Lipavského návrh, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly v Česku. „Zdůrazňuji, že všechny výhrady (prezidenta – pozn. red.) k osobě pana Lipavského trvají,“ dodal budoucí premiér, podle nějž jednání se Zemanem bylo velice otevřené, místy i tvrdé. Fiala ocenil, že se Zeman zachoval jako státník.

Tisková konference nové vlády:

Video se připravuje ...

Argument? Blaho země

Co neoblomného Zemana nakonec přesvědčilo? „Byla to série argumentů ... pan prezident si uvědomuje situaci, ve které jsou občané, ve které je Česká republika,“ dodal Fiala. Ten očekává, že kolem 12. ledna by pak jeho kabinet požádal Sněmovnu o důvěru.

Babiš se nabízel, ale...

Víru, že jednání Fialy se Zemanem povede k rychlému vzniku vlády, vyjadřoval včera také Andrej Babiš. Podle něj by nová vláda měla vzniknout co nejrychleji, aby již ve středu její nový šéf mohl reprezentovat ČR na summitu EU. Evropskou derniéru si ale bude muset Babiš odbýt sám. Už v neděli se končící premiér nabízel jako prostředník. „...aby se skutečně domluvili. Myslím, že je potřeba najít nějaké řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ vysvětlil Babiš na sociálních sítích.

Posílen 3. dávkou

Ještě několik hodin před setkáním s prezidentem si Petr Fiala nechal píchnout třetí, posilující dávku vakcíny. „Udělejte, prosím, totéž,“ vyzval pak na Facebooku veřejnost. Třetí dávku vakcíny už mají i Babiš se Zemanem. Podle Babiše právě to nedávno ochránilo prezidenta před těžkým průběhem nemoci.

 



Přečtěte si
AHel
14. 12. 2021 • 10:21

Ten sebestředný, arogantní a mocichtivý Fiala je jízlivý, místo, aby ocenil postoj Zemana a jako slušný člověk mu poděkoval, že se nakonec věc podařila. Pro mě je předseda vlády ubohý slaboch, protože toto dělají slaboši. Žádná pokora, žádná slušnost...smutné.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.