Další a další průzkumy ukazují, jak nás pandemie ovlivňuje: O zdraví se bojí 71% Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Další a další průzkumy ukazují, jak nás pandemie ovlivňuje: O zdraví se bojí 71% Čechů!

Očkování lidé věří.
Očkování lidé věří. (Foto ara Infografika Aha! )

Covid je tu s námi už rok a při příležitosti ne zrovna radostného výročí vycházejí další a další průzkumy, které ukazují, jak moc nám pandemie změnila život. Aha! vám přináší nejzajímavější z nich. Třeba ten, podle kterého má kvůli covidu strach o své zdraví 71% Čechů!

Průzkumy ale sledují i mnoho dalších ukazatelů, které ovlivňují naše životy. A i to, jak se od vypuknutí pandemie proměňovaly. V Centru pro výzkum veřejného mínění (CVVM) například zkoumali, jaké dopady má covid na zaměstnání. Zatímco loni v červenci používalo v práci ochranné pomůcky, jako jsou roušky a respirátory, jen 49 % respondentů, v únoru už to bylo 76 %.

Doma či v práci

Třetina, přesně 35 % si pak ve svém zaměstnání osvojila nové technologické dovednosti, jako je využívání videohovorů. S nimi souvisí i tzv. home office. Z domova plně pracuje jen 17 % dotázaných, ale pobyt doma a v práci jich střídalo v únoru 32 % oproti červencovým 22%. Více než polovina, 51 % pak má omezené setkávání s kolegy oproti červencovým 31 %.

Černá budoucnost

Míra toho, jak moc se osobně cítíme virem ohroženi, se také mění. Vůbec nejvyšší, 81 %, byla loni v druhé polovině března. Letos v únoru podle zjištění agentury Ipsos se o své zdraví kvůli koronaviru obávalo 71% respondentů. A zlepšení nevidí ani do budoucna, jen 49 % lidí si myslí, že koncem letošního roku na tom budeme lépe. „Češi se snaží se stávající situací sžít, mnozí mají ale dojem »začarovaného kruhu«, protože nevidí zlepšení situace,“ řekl k výsledkům Jakub Malý, ředitel Ipsos.

Naděje?

Očkování Pro mnoho lidí představuje očkování šanci na zlepšení a únik z nekonečných lockdownů. Naději do něj podle agentury Ipsos vkládá 38 % lidí.

Budeme více šetřit

Oproti dubnu loňského roku říká více lidí, že nyní budou muset více šetřit. Jejich počet stoupl o 15 % na 64 %.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.