Od ledna další zdražení energií! Připlatíme si i za distribuci... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Od ledna další zdražení energií! Připlatíme si i za distribuci...

 Nad cenami energií se stahují mračna. Mnohé domácnosti to bude hodně bolet.
Nad cenami energií se stahují mračna. Mnohé domácnosti to bude hodně bolet. (Foto Profimedia.cz)

Nejprve plyn a elektřinu raketově zdražili obchodníci, nyní, tedy přesně od 1. ledna jeho cenu ještě vyšroubují i distributoři. Právě za dodávky si příští rok připlatíme o nějakou tu korunu navíc.

Cena elektřiny i plynu se z části skládá z neregulované složky, kterou určují obchodníci a z části z regulované složky, kterou vždy na konci roku stanoví Energetický a regulační úřad (ERÚ) a kterou výběrem dodavatele nemůžeme ovlivnit. Podle včera vydaného tzv. cenového rozhodnutí půjde o zvýšení ceny o 3,3 až 3,9 % u elektřiny a 1,8 až 5,9 % u plynu. Záleží na tom, kde bydlíte, respektive kde je vaše odběrné místo. Celkové cena (tedy i s cenou za komoditu) by měla kvůli tomuto zdražení stoupnout u elektřiny o dvě procenta a u plynu o procento. „I když se mírnému nárůstu ceny nevyhneme, podařilo se ji udržet pod hladinou spotřebitelské inflace,“ řekl předsedy Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Podle něho je spíše vážným problémem rostoucí cena komodity na burze, kvůli které obchodníci zdražují energie o desítky procent.

O kolik zdraží distribuce

Elektřina PRE (Praha) 3,3 %

EG.D (jižní Čechy a jižní Morava) 3,9 %

ČEZ (z﷯bytek území) 3,6 %

Plyn Pražská Plynárenská (Praha) 5,9 %

EG.D (jižní Čechy) 3,3 %

GasNET (zbytek území) 1,8 %

Odborníci: Ceny stoupnou o třetinu?!

Co říkají odborníci na strategii, se kterou vystoupil Energetický a regulační úřad? „Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,“ řekl ČTK předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Analytik Komerční banky Bohumil Trampota uvedl, že se nárůst regulované ceny elektřiny a plynu zdá být mírný. „Bohužel celkový růst bude podstatně vyšší. Cena se skládá z regulované a neregulované (tržní) části. A právě tržní část ceny u obou komodit vyšroubuje celkovou cenu podstatně výše. Odhadovat celkový růst není úplně jednoduchá otázka. Podle mě by to mohlo být o zhruba třetinu,“ uvedl pro ČTK.

Víte, že...

...neregulovaná složka činí v případě elektřiny 59,4 procent a u plynu 81 procent celkové ceny vyúčtování? Na konci loňského roku šlo o 47,7 procent, respektive 70 procent...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.