Ministr Jurečka vzkazuje: Nestyďte se žádat o dávku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Ministr Jurečka vzkazuje: Nestyďte se žádat o dávku!

 Vicepremiér Jurečka včera vyzval, aby se lidé v případě problému nebáli požádat úřady o pomoc.
Vicepremiér Jurečka včera vyzval, aby se lidé v případě problému nebáli požádat úřady o pomoc. (Foto Aha! – M. Kammermayer, T. Tran, M. Rušinová)

Už od příštího týdne by měla začít platit novela zákona, která má lidem zvednout příspěvky na bydlení. A ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (40, KDU-ČSL) vyzval ty, co mají problém s placením energií, aby se neostýchali a o peníze na úřadech práce požádali.

Podle Jurečky pobírá příspěvek na bydlení asi 150 tisíc domácností. A jde tak prý jen asi o třetinu všech, kdo na něj má nárok. „Je otázkou, proč to tak je. Je to jejich hrdost, nebo o tom neví,“ řekl včera. Po novele zákona se tak některým rodinám mohou zvednout příspěvky i o více než tisícovku měsíčně. „Věřím, že se nám touto cestou podaří ochránit ty zranitelné – typicky rodiny s dětmi, samoživitelky nebo seniory. Chtěl bych vyzvat i ty, kteří stát nikdy nežádali o pomoc, aby se nestyděli,“ dodal k tomu ministr.

Nová kalkulačka

Ten také představil kalkulačku, kterou lidé najdou na webu ministerstva práce. „Každý do ní může zadat základní údaje – kolik členů je v domácnosti, v jaké věkové struktuře a kde má bydliště. Na základě toho mu kalkulačka orientačně vyčíslí, kolik by byl příspěvek na bydlení,“ představil novinku s tím, že do kalkulačky se zadávají informace anonymně a s vyplněním formulářů následně pomohou pracovníci úřadu práce osobně nebo třeba z call centra. Pomoc přislíbily také města a obce. Podle údajů energetických firem je aktuálně po splatnosti, hlavně kvůli krachům dodavatelů, více než 100 tisíc faktur za elektřinu a plyn.

Příklady ze života

Senior žijící v bytě

Pokud žije senior v bytě a používá elektřinu i ke svícení a vaření, může očekávat typický nárůst roční faktury z 9 tisíc na 11 500 Kč. Příspěvek na bydlení bude nově 4171 Kč, tedy o 1120 korun vyšší.

Rodina žijící v bytě

Pokud rodina používá k ohřevu vody a vaření plyn, ročně jim vzroste faktura ze 7800 Kč až na 12 tisíc. Příspěvek na bydlení by měl být u této rodiny vyšší o 1368 Kč, tedy nově 1500 Kč.

Dospělý žijící v bytě

Pokud dospělý v bytě používá elektřinu k ohřevu vody a vytápění, čeká ho nárůst roční faktury z 18 tisíc na 25 tisíc korun. Nově by tak mohl dosáhnout na příspěvek na bydlení, na který neměl nárok. Ten by měl činit 929 korun.

Kde hledat podporu?

Detaily o příspěvku na bydlení a chytrou kalkulačku, která vám řekne, na jakou částku máte nárok, najdete na stránkách www.energetickyprispevek.cz *Pokud nemáte internet, obraťte se na kontaktní pracoviště úřadu práce nebo zavolejte na linku 950 180 070. *Nárok na příspěvek mají vlastníci bytu či trvale hlášení nájemníci, kterým na úhradu přiměřeného bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent.

Je tu i mimořádná pomoc

Pokud nestačí příspěvek na bydlení, stát počítá i s mimořádně okamžitou pomocí (MOP). Získat ji mohou ale jen lidé ve velmi vážné tísni bez prostředků. Ministerstvo podmínky pro získání MOP kvůli dopadům covidové epidemie či konci dodavatelů energií zmírnilo. Lidem se do výdajů započítají i splátky hypoték či leasingů. Mohou mít také menší úspory. Naspořená částka však nesmí přesáhnout dvojnásobek životního minima domácnosti a dvojnásobek nákladů na bydlení.

Přečtěte si
adinaha
22. 1. 2022 • 15:38

Ono spíš běžného člověka, který by měl na dávku nárok odradí, co všechno musí dokládat a dokazovat. Třeba takový osamocený senior si s tím neví rady. Je to velice zdlouhavé a otravné - vím z dob, kdy jsem jako samoživitelka žádala o přídavek na dítě. Nevím, jak to dělají někteří naší nepřizpůsobiví, že dokáží vše bezchybně vyplnit, doložit a dosáhnou na každou dávku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.