Slovensko přitvrzuje: Chcete k nám? Očkování nebo karanténa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Slovensko přitvrzuje: Chcete k nám? Očkování nebo karanténa!

Bez očkování to na Slovensko nepůjde...
Bez očkování to na Slovensko nepůjde... (Foto pro Aha! – Antonín Vrba, ara)

Nemáte očkování proti covidu a chcete si užít dovolenou u našich východních sousedů? Tak zbystřete. Země pod Tatrami totiž od včerejška vyžaduje karanténu až na výjimky od všech cestujících, kteří nejsou chráněni vakcínou. Důvodem je zamezit šíření mutace delta.

Dvoutýdenní karanténě se vyhnou plně očkovaní turisté a pracovníci některých profesí jako třeba posádky vlaků, letadel či autobusů. Výjimku zatím mají i očkovaní lidé s první dávkou nebo pendleři či lidé, kteří Slovenskem pouze projíždějí. Právě pracovníkům ze zahraničí tak do konce srpna stačí potvrzení od zaměstnavatele, že ve druhém státě pracují. Jednou týdně si musí udělat PCR test. Od září mají výjimky padnout, do té doby mají podle Bratislavy pendleři čas se nechat naočkovat. Ostatní ale mají smůlu a po příjezdu musí nastoupit do 14denní karantény. Tu si dovolenkáři bez očkování mohou zkrátit, když jim nejdříve 5. den vyjde negativní test.

Beton na hranicích

Pětimilionová země pod Tatrami začátkem týdne zabarikádovala menší hraniční přechody betonovými zátarasy a lidem z pohraničí tak slovenská vláda ztížila život. Včera ale byly zátarasy odstraněny a ke kontrolám si celníci přivolali na pomoc i pracovníky finanční a vězeňské správy. Bratislava zpřísnila hraniční režim kvůli šíření nakažlivější variantě delta, kterou hygienici potvrdili ve více než desítkách případů.

Povinný formulář a protesty

Všichni, kromě lidí, kteří plánují pouze tranzit, musejí vyplňovat registrační formulář e-hranice korona.gov.sk/ehranica. Před hraničními přechody se tak kvůli kontrolám včera tvořily kolony aut a z nových opatření neměli radost ani mnozí Slováci, kteří od rána na některých přechodech proti novým nařízením demonstrovali.

BOX RASTR

Kde hledat informace o dalších zemích
www.dovolena2021.cz nebo linka 222 264 222

Španělsko celé červené

Kvůli zhoršující se situaci se na mapě cestovatele od pondelí přesunuje do zemí s vysokým rizikem nákazy, tedy do červené barvy, Kypr, Portugalsko a Baleáry (v červené barvě je tedy celé Španělsko i se svými ostrovy). Po návratu do Česka z těchto zemí platí – pro neočkované osoby – udělat si nejdříve mezi 5. a 14. dnem PCR test. Do výsledku testu je nutná izolace. Do zelené barvy, tedy bez rizika, se přemístí Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo a Kanada.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.