Proč se hýbe reprodukční číslo? Přiškrtí znovu hospody?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Proč se hýbe reprodukční číslo? Přiškrtí znovu hospody?!

Ministr Vojtěch zvažuje, že by bezinfekčnost návštěvníků musely kontrolovat i restaurace.
Ministr Vojtěch zvažuje, že by bezinfekčnost návštěvníků musely kontrolovat i restaurace. (Jan Zázvorka, Blesk:MARTIN PEkÁREK)

Na nejvyšší hodnotu od loňského října – 1,45 – vygradovalo v pondělí tzv. reprodukční číslo. To značí, kolik dalších lidí může jeden nakažený koronavirem dále infikovat. A i když včera zase údaj o něco poklesl, restauratéři už se ošívají. Při posledním zhoršení epidemie byl totiž gastrobyznys první na zavření!

Zatímco ještě před měsícem bylo číslo R na hodnotě 0,7, na dvojnásobek vystoupalo v pondělí. Tedy na nejvyšší hodnotu od října. Včera pak ukazatel značící rychost šíření nákazy klesl na 1,37. „Pokud máte pár dnů po sobě nárůst (nakažených – pozn. red.), tak okamžitě jde prudce nahoru číslo R. To, že tady jsou lokálně různé aktivity, které potom vedou ke zvýšení nákazy, je prostě fakt,“ vysvětlil pro Aha! epidemiolog Roman Prymula.

Sledujeme to

Ke včerejšku se ale zhoršil také další z ukazatelů, tzv. incidence – na 100 tisíc obyvatel připadlo v Česku za poslední týden téměř 14 nakažených, nejvíc od poloviny června. Budou se tak zase utahovat šrouby restauracím, které byly při první vlně pět měsíců zavřené? „Úplná uzavírka za této legislativní situace není možná, plošná opatření zrušil soud,“ řekl Aha! šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Omezení provozu ale vyloučit nemohl. Podle sdělení rezortu zůstávají podmínky zatím stejné, o případných změnách prý budou včas informovat.

Ať kontrolují hospodští

„Doplňujeme, že bychom všem provozovatelům chtěli doporučit aplikaci čTečka, kterou mohou používat k jednoduchému ověření platnosti certifikátů,“ sdělila Aha! Martina Čovbanová z ministerstva zdravotnictví. Také ministr Adam Vojtěch (34, za ANO) už se dal slyšet, že bude chtít, aby také restauratéři kontrolovali bezinfekčnost svých hostů. To by se sice dalo překousnout, jenže stát provozovatelům dosud neřekl, kdy by k tomu mělo dojít. „Ano, o tom jsme mluvili. Ale v souvislosti až s radikálním zhoršením situace. Až opravdu se bude zvyšovat počet lidí v nemocnici. Rozhodně jsme se nebavili o červencovém nebo srpnovém termínu,“ zprostředkoval dojmy z jednání s Vojtěchovým úřadem garant projektu Moje restaurace Luboš Kastner.

Číslo R – mnoho proměnných

Reprodukční číslo je jen jedním z asi 150 parametrů, kterým se epidemie měří. Odhad R je silně závislý na objemu prováděných testů, výrazně se také liší kraj od kraje. „Může být ovlivněno např. množstvím kontaktů mezi lidmi a dodržováním hygienických doporučení, proočkovaností populace, ale i účinností trasovacího systému pro urychlení karantény a izolace. Rychlost přenosu viru pak může být odlišná u nových virových variant,“ vysvětlil Aha! Ondřej Májek z Ústavu zdravotnických infromací a statistiky. Je prý proto záhodno sledovat i jiné ukazatele, například vývoj incidence.

Svět se neshodne

Nakažených přibývá všude ve světě, některé země ale mají na to, jak se k tomu postavit, zcela odlišný názor. Například Velká Británie od příštího pondělí ruší veškerá protikoronavirová opatření. Nové případy už nesleduje ani Singapur. Naopak Francie slíbila opatření znovu přitvrdit, Nizozemsko oznámilo, že znovu zavře noční kluby.

Do hospody, na dovolenou? Testy už za své

Až do konce srpna by měl platit stávající systém, kdy lidé mají nárok na 2 hrazené PCR testy a 4 antigeny za měsíc. Ty lze využít před odjezdem na dovolenou nebo na návštěvu restaurací či hromadných akcí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO) ale počítá, že přesně pro takové účely si lidé budou od 1. září hradit testy z vlastní kapsy. „Myslíme si, že to je doba, kdy už budeme v situaci, že ten, kdo se mohl nechat naočkovat, tak se naočkoval,“ vysvětloval Vojtěch svůj záměr v pondělí. Hrazené z pojištění dál mají zůstat testy, na něž vás pošle lékař nebo hygiena.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.