Návštěva restaurace? Čestné prohlášení už nestačí! A jak se změní dovolená v Chorvatsku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Návštěva restaurace? Čestné prohlášení už nestačí! A jak se změní dovolená v Chorvatsku

Nové ministerské opatření dopadne na návštěvnost koupališť i na posezení přátel u piva.
Nové ministerské opatření dopadne na návštěvnost koupališť i na posezení přátel u piva. (Foto Aha! – R. Klejch, T. Tran, J. Poláček)

Počet odhalených případů koronaviru u nás i v zahraničí lehce stoupá. Stát proto Čechy nabádá, aby se nechali naočkovat a od září proto přestane hradit lidem testy. A už nyní nepovoluje, aby lidé bezinfekčnost mohli prokazovat pouze čestným prohlášením. Proč takto stát »utahuje opasky«?

Do konce června platilo ministerské opatření nařizující všem zaměstnancům, že se jednou týdně museli povinně testovat. Některé podniky se ale rozhodly v tomto pokračovat a své pracovníky tak testují a vydávají jim potvrzení. Ta jim ale jsou na nic. „Prokazovat se potvrzením od zaměstnavatele či čestným prohlášením o provedení samotestu v zaměstnání není možné,“ řekl iDnes.cz Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. A proč? Dané mimořádné opatření k testování zaměstnanců bylo podle Berky totiž zrušeno, a proto také tato možnost prokazování končí.

Dvě výjimky
Jsou ale dvě výjimky, při kterých to lze uznat. Tím prvním je, když vás v zaměstnání otestuje zdravotník. „Pokud v zaměstnání probíhá testování, musí být prováděno profesionálně, poskytovatelem zdravotních služeb,“ řekl Berka s tím, že také lze uznat i samotest, který si dotyčný návštěvník udělá přímo na místě a jenom pro účel konkrétní návštěvy.

Chorvatsko zatím zelené

Kvůli nárůstu počtu nakažených Záhřeb zpřísňuje koronavirová opatření, ta se zatím týkají jenom turistů z Británie, Kypru a Ruska. Jejich obyvatelé tak musí předkládat při vstupu na Jadran negativní test na covid. Pro Čechy se ale momentálně podmínky nemění. A to ani z naší strany. Chorvatsko nadále pro Čechy zůstává zelenou destinací, tedy zemí s nízkým rizikem nákazy. To by se ale podle České televize mohlo změnit v příštím týdnu, kdy by země mohla zoranžovět. To by znamenalo, že by navrátilci museli podstoupit PCR test nejpozději pátý den po příjezdu. Což u zelených zemí není potřeba.

Konec testů zdarma

Od 1. září už také stát nebude Čechům hradit preventivní testy na covid. Chce tak více lidí přimět si nechat vpíchnout vakcínu. Výjimku budou mít jenom děti do 12 let, protože pro ně zatím není dostupné očkování. Testy se také nadále budou hradit lidem, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat vakcinovat, a těm, kteří už s očkováním začali, ale nemají ho dokončené, tedy mají jednu dávku. Nadále ale platí, že lidé mají možnost se zadarmo nechat otestovat do konce prázdnin, nárok mají na dva PCR a čtyři antigenní testy měsíčně.

Pravidla bezinfekčnosti

Podle Berky nadále proto platí, že lidé musí při vstupu do divadla, na koncert či při návštěvě hospody a bazénu dokládat »lejstro« o ukončeném očkování oběma dávkami (14 dní po druhé dávce nebo v případě jednodávkové vakcíny), o negativním PCR (ne starší 7 dní) či negativním antigenním testu (ne starší 72 hodin), anebo lékařské potvrzení o prodělání nemoci (v posledních 180 dnech).

Změny na semaforu

Každý týden stát kvůli vývoji epidemické situaci ve světě mění tzv. cestovatelský semafor. Ten určuje míru rizika nákazy v dané zemi. A kvůli včerejší změně ministerstva se od pondělí Nizozemsko, Španělsko a Baleárské ostrovy přesouvají do tmavě červené barvy, tedy mezi země s velmi vysokou mírou rizika nákazy. To znamená, že po návratu z těchto zemí je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Pohorší si ale i dalších několik zemí, jako Irsko, Řecko a Monako. Ty se posunou do červené barvy (vysoké riziko) a Estonsko do oranžové (střední riziko).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.