Odešla jedna z nejznámějších českých hraběnek: Mathilda Nostitzová zemřela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Odešla jedna z nejznámějších českých hraběnek: Mathilda Nostitzová zemřela!

Zemřela hraběnka Mathilda Nostitzová
Zemřela hraběnka Mathilda Nostitzová (Antonín Malý)

Šlechtický rod Nostitzů přišel o dědičku. V úterý zemřela hraběnka Mathilda Nostitzová (†85). Včera to oznámil nadační fond Mathilda, který pomáhá zrakově postiženým a jehož byla dlouholetou patronkou.

Hraběnka se podle zdrojů z okolí necítila dobře už delší dobu a v poslední době se jí výrazně zhoršil zrak. Podle Zdeňka Lébla z fondu Mathilda zemřela po dlouhé těžké nemoci. K úmrtí se vyjádřil i nejstarší poslanec Karel Schwarzenberg (83, TOP 09), kterého s hraběnkou pojilo přátelství. „Ona zemřela? To snad ne, věděl jsem, že jí už není dobře. Znal jsem ji léta, znal jsem jejího otce, který po vyhnání žil v Německu. Po Mnichovu byl najednou německým občanem, byl z toho zoufalý, ale byl bezvadný. Měl jsem ho strašně rád i všechny jeho děti, mrzí mě to,“ řekl pro Aha! kníže.

Novinářka i patronka
Mathilda Nostitzová pocházela ze zámku v Plané na Tachovsku. Její rodina ale musela po komunistickém převratu v roce 1948 opustit zemi. V emigraci vystudovala hotelovou školu a poté pracovala v cestovní kanceláři nebo jako novinářka. Do své rodné vlasti se vrátila až v roce 1990 a od té doby marně žádala o navrácení rodinného zámku, z něhož se postupem času stala spíš ruina. Následně se začala věnovat pomoci nevidomým a zavedení efektivního modelu výcviku vodicích psů ve výcvikovém středisku v pražských Jinonicích. „Pomoc není otázkou peněz, ale srdce,“ říkala ke svým aktivitám.

Víte, že...

...praprapradědeček Mathildy Nostitzové založil v roce 1783 v Praze Nostitzovo divadlo, dnes Stavovské? Jejímu bratranci patřil Nostický palác na Malé Straně, v němž dnes sídlí ministerstvo kultury.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.