Vláda rozvolnila dřív: Kina, obchody i kultura od soboty snáz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Vláda rozvolnila dřív: Kina, obchody i kultura od soboty snáz

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Reuters)

Velké rozvolnění přijde o týden dřív. Původně měla mírnější pravidla pro služby, ale i kulturní akce platit od 1. července. Nyní to ale bude už od 26. června. A to kvůli dětským táborům. Změna pravidel se týká třeba obchodů a služeb, kde bude moci být více zákazníků a odpadne i pravidlo jeden poskytovatel na jednoho člověka.

Navýší se také kapacita wellness, bazénů a na kulturní akce bude smět až 5 tisíc diváků, pokud budou venku, uvnitř bude limit 2000 lidí. V kinech bude možné sníst si popcorn i v hledišti a na hradech přestane platit omezení pro skupiny. Proč ta změna? Kvůli dětským táborům, kde bude platit povinnost mít test. Pokud to bude PCR, už se nebude nutné po sedmi dnech přetestovat, u antigenních ale ano. A jelikož některé tábory startují ještě před červencem, rozhodla se vláda urychlit i změnu pravidel, kde byly tyto podmínky zakotveny.

Českým občanům, kteří se nechali naočkovat mimo EU, bude v Česku jejich vakcinace uznána. To je další změna, kterou včera ohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO). Bude to ale pouze v případě, že látka je schválená evropskou agenturou EMA. Potřebný certifikát by pak měl být k dispozici od 1. července. Kabinet pak schválil ještě navýšení rozpočtu ministerstva kultury o 420 milionů korun jako pomoc odvětví postiženého pandemií.

Kdy odložíme respirátory?

Ve vedrech a obzvlášť v neklimatizovaných dopravních prostředcích je to s respirátorem o zdraví. To si uvědomuje i ministr Vojtěch a tak chce změnu. Příští týden navrhne na vládě, aby bylo možné od 1. července mít nasazenou místo respirátoru nebo nanoroušky i chirurgickou ústenku alespoň v MHD a možná i obchodech. Jiná alternativa, jako třeba doma šité ústenky, ale možná nebude.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.