Turistická sezona zahájena i přes covid: Spustili web o cestování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Turistická sezona zahájena i přes covid: Spustili web o cestování!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (AOF s.r.o.)

Češi už pomalu a jistě začínají vyrážet na letní dovolené do zahraničí. Mezi oblíbené destinace patří Chorvatsko, Slovensko, Itálie nebo Řecko. Po světě ale stále řádí covid a platí i řada omezení. A jak se v nich vyznat? Pomoci tomu má nově spuštěný web ministerstva zahraničí.

Na Černínský palác se obrací se zahájením letní turistické sezony stále více Čechů a chtějí informace o oblíbených destinacích. Odpovědi jim má přinést zbrusu nový cestovatelský web. „Chceme lidem nabídnout veškeré informace pro cestování do většiny zemí světa. Proto jsme spustili nový web, na němž lze nalézt podmínky pro vstup do 14 vybraných dovolenkových destinací či návratu do Česka,“ oznámil šéf rezortu Jakub Kulhánek (36, za ČSSD). Adresa nového webu je dovolena2021.cz.

14 nejoblíbenějších zemí

Na webové stránce dovolena2021.cz jsou základní informace pro vstup do 14 nejoblíbenějších zemí (Bulharska, Egypta, Chorvatska, Itálie, Německa, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Španělska, Tuniska a Turecka). Lidé tam naleznou jaké doklady a potvrzení potřebují, jestli se to týká i dětí. Navíc jsou tam vypsány i informace o podmínkách návratu do Česka z té které země.

Očkovaní mají výhodu

Podle Kulhánka mají velkou výhodu naočkovaní lidé. „My jsme s řadou zemí vyjednali, že už po první dávce vakcíny je možné navštívit tyto země. Proto vyzývám Čechy, aby se nechali naočkovat,” řekl Kulhánek s tím, že například do Chorvatska už lidé mohou vycestovat po 22 dnech od první dávky. Zjednodušit odbavení v jednotlivých zemích mají usnadnit covid pasy. „Bude jednoduchým způsobem k prokázání očkování, protilátek či negativního testu. Platit by měli od 1. července a budou je uznávat všechny země EU,” dodal ministr s tím, že podmínky pro vstup si jednotlivé státy nastavují samy.

Informační linka

Pro občany, kteří nemají internet, počítač a chtějí vědět informace o podmínkách, zřídilo už před rokem ministerstvo zahraničí informační linku 222 264 222. Ta je v provozu vždy od června do září, a to od pondělí do pátku vždy od 8 do 16 hodin. Letos kvůli příznivé situaci vycestovat nechal také rezort posílit počet operátorů.

Policisté u moře

Stát také do Chorvatska, Bulharska a Albánie vysílá české policisty, kteří vyváří s tamními strážci zákona společné hlídky. Ti pomáhají například při krizových situacích, jako jsou dopravní nehody, nebo český okradený turista.

Evropský semafor

Jednotlivé státy v Evropě jsou také rozděleny podle míry rizika nákazy. Takovou mapu je možné najít přímo na webové stránce mzv.cz. Zelená barva je země s nízkým rizikem nákazy, oranžová se středním, červená s vysokým, temně červený s velmi vysokým rizikem nákazy. Podle toho se také stanovují podmínky pro navrátilce. Ministr Kulhánek včera proto oznámil, že od pondělí 21. června se budou moci z tmavě červených zemí do Česka vracet za určitých podmínek našinci bez nutnosti karantény. „Jenom pokud mají ukončené očkování oběma dávkami, pokud to není vakcína jednodávková,“ řekl s tím, že i tak platí nutnost testu PCR metodou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.