Velký seriál Aha! Pravidla pro tuzemskou dovolenou! Hotely, lázně, kempy... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký seriál Aha! Pravidla pro tuzemskou dovolenou! Hotely, lázně, kempy...

Františkovy lázně
Františkovy lázně (Shutterstock)

Nechcete čekat fronty na hranicích a prokazovat se bůhvíčím? Řešit jazykovou bariéru anebo riskovat, že se v průběhu vašeho pobytu změní »covidová« situace a váš návrat domů bude složitější? Udělejte si dovolenou v Česku! Naši hoteliéři či majitelé kempů budou jenom rádi.

Sice se jich pořád dotýkají omezení, jako jsou nutnost kontroly negativních testů u hostů či omezení kapacity u hotelových restaurací, jsou ale hlavně rádi, že sezona začala. Teď ještě ty hosty. Nejsou turisté „Víc než ta pravidla naše členy trápí, že tu pořád nejsou turisté, že v regionech je zaplněnost kapacit otázka víkendů a ve městech jsou hotely prázdné,“ řekl Aha! Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Začali později Na skromnější léto se připravuje také předseda Asociace kempů Bohumil Starý. „Sezona normálně začíná o Velikonocích a letos začala později. Zatím jsou lidé opatrní a přijíždějí spíš na poslední chvíli, takže nečekám, že bychom se letos oproti loňsku zahojili,“ řekl Aha! Utrácejte doma I tak se on a Stárek v jednom shodují: i když našinci úplně nepokryjí výpadek z nedostatku zahraničních turistů, udělají pro zdejší ekonomiku dobře, když své peníze místo v Chorvatsku či Rakousku utratí v Česku.

Co aktuálně platí pro HOTELY, LÁZNĚ, KEMPY... a další ubytovací zařízení

*ubytovací služby je možné poskytovat všem, kteří nemají žádné příznaky onemocnění covid-19

*musí také prokázat, že mají... a) dokončené očkování – u dvoudávkové vakcíny muselo od první vakcíny uplynout nejméně 22 dní, ale ne více než 90 dní, anebo v případě aplikace druhé dávky muselo od aplikace první vakcíny uplynout nejméně 22 dní, ale ne více než 9 měsíců – u jednodávkové vakcíny muselo od vpichu uplynout nejméně 14 dní, ale ne více než 9 měsíců b) negativní test – PCR ne starší než 7 dní, POC antigen ne starší než 72 hodin – je i možnost využít potvrzení o negativním testu ze zaměstnání nebo čestného prohlášení o otestování ve škole, testy nesmí být starší než 72 hodin; lze i na místě absolvovat antigenní samotest c) prodělané onemocnění covid-19 -od testu potvrzující přítomnost viru nesmělo uplynout více než 180 dní

*osoby se mohou ubytovat nejdéle na 7 dní, a pokud chtějí pobyt prodloužit, musí znovu prokázat bezinfekčnost

* ve všech společných prostorách musí mít hosté respirátor, musí být také vysoký standard hygieny (dezinfekce rukou zajištěna, častá dezinfekce klik, madel, vypínačů apod.) Zdroj: covid.gov.cz

DĚTSKÉ TÁBORY

*všechny děti musí mít negativní test

*pokud má dítě negativní antigenní test, je nutné jej po 7 dnech přetestovat

*má-li dítě negativní PCR test, přetestovat se nemusí

*padla podle organizátorů táborů nesmyslná podmínka, aby se musely přetestovat všechny děti, pokud alespoň jedno z nich bude mít »jen« antigenní test

Honzík (9) pojede pod stan

Malého Honzíka (9) vypravuje letos na tábor Lenka Holpuchová (46) z Olomouce. Odvážný klučina jede na tábor doprostřed panenské přírody ﷯na﷯ dlouhé tři týdny a bude spát pod stanem. „Strašně se na to těší. Loni byl poprvé a moc se mu na táboře líbilo,“ prozradila maminka Holpuchová s tím, že chlapec jede s oddílem, kde v průběhu roku cvičí sebeobranu.

Terezka (10) a Amálka (8) se těší do týpí

Malé skautky z Uherskohradišťska se už těší na týden v Bílých Karpatech. Týdenní pobyt bude stát rodiče dohromady 4 tisíce a jejich táta Lubomír Sláma je vedoucím tábora. „Jsem rád, že to situace umožňuje a že PCR test budou děcka potřebovat jen na začátku. Administrativy je kolem všeho hodně, pohlídat ta veškerá nařízení, ale pro ty děti to má velký přínos. Udělat ten tábor je nutnost,“ řekl. „Z důvodů koronaviru mají děcka obrovský deficit sociálních kontaktů,“ konstatoval.

Vezmou syna Radka (34) do lázní

Manželé Jaroslava (65) a Miroslav (65) se synem Radkem (34), postiženým kombinovanými vadami a slabým autismem, jezdí do teplických lázní každoročně už třicet dva let! Přijíždějí z Rájce-Jestřebí u Brna, poslední roky jako samoplátci. „Líbí se nám tady a Radka voda a cvičení vždy rozpohybují, že mu příznivý stav vydrží půl roku,“ míní emeritní psycholog. Většinou rodina jezdí na týden a využívají čtyřtisícové vouchery od státu. „Přijedeme zase na podzim,“ dodává paní Jaroslava.

Dalibor (58) a Danka (60) volí kemp

Covid necovid, několikrát do roka »zapřáhnou« přívěs a vyrazí. Nikdy však nevynechají kemp v Rožnově pod Radhoštěm. Zde Dalibora Ožanu (58) i Danku Červenákovou (60) deník Aha! zastihl. „Beskydy odsud máme na dosah ruky, je tu skvělý pivovar, dělají tu moc dobré syrečkové speciality,“ vylíčila paní Danka. „Mimo hlavní sezonu jezdíme do kempů po Čechách, ale i po Slovensku či do Polska. Tam až k moři, přítel to tam miluje,“ dodala.

Miloslav (42) jede na vodu

Na velké vodácké a kempovací dobrodružství se v brzké době chystá parta kamarádů okolo Miloslava Németha (42) z Karlových Varů. Zkušení vodáci ze západu Čech tentokrát vyrazí na Sázavu. V okolí vyzkouší i dva kempy. „Ohři máme sjetou už několikrát. Potřebovali jsme změnu,“ říká náčelník výpravy pan Miloslav. Na výpravu se chystá šest tatínků a 12 dětí. Půjčovat si budou rafty. A varují: rezervujte včas, na vodu chtějí všichni!

Odborníci radí čtenářům: Potřebujete zrušit svou dovolenou?

Na nejčastější dotazy ohledně dovolených odpovídali advokát Jakub Keresteši a právník Lukáš Zelený

Jak je to s odstoupením od smlouvy?

Rušení dovolených je obecně upraveno v občanském zákoníku. Odstoupit od smlouvy můžete vždy. Ve většině případů se ale musíte připravit na zaplacení storno poplatků, v některých (velmi omezených) je možné smlouvu zrušit i bezplatně. Bez stornopoplatků lze odstoupit například tehdy, když v místě pobytu nastaly mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu, na přepravu do místa určení cesty nebo pobytu (například propuknutí nové vlny pandemie). „Co se týče specifik spojených s očkováním a covid pasem, tak na tuto otázku nyní nelze poskytnout úplně relevantní odpověď. Bude totiž záležet na zavedených opatřeních a na přesném znění předpisů, jež budou danou oblast upravovat,“ říká právník Lukáš Zelený.

CK mě neposkytla informace pro vstup do země. Co s tím?

„Pokud vám cestovní kancelář neposkytla informace o tom, že budete potřebovat ten a ten cestovní doklad (tím je jakékoliv potvrzení nutné ke vstupu do cílové nebo tranzitní destinace – tedy i potvrzení o bezinfekčnosti nebo o provedeném očkování) a kvůli tomu, že potřebný doklad nemáte, nemůžete do cílové země vstoupit, bude se jednat o pochybení cestovní kanceláře. Ta v takovém případě nesplnila povinnost řádně informovat cestovatele před uzavřením smlouvy a dále povinnost poskytnout jednu z uhrazených služeb cestovního ruchu. Tím by zájezd trpěl vadou a vy byste měli neprodleně kontaktovat cestovní kancelář s reklamací. Lze jedině doporučit v rámci řešení reklamace nepřijímat žádné vouchery. Buď tedy trvat na vrácení peněz, anebo si rovnou domluvit jiný zájezd,“ popisuje Zelený.

Jak bude probíhat storno?

Podle Kerestešiho se u rušení dovolených bude zjišťovat, kdo nesplnil podmínky a komu lze přičítat, že cestující na dovolenou neodletěl: „Toto nelze nikterak zevšeobecnit, takže je možné uvést pár příkladů.“ *Cílová země změní podmínky (například očkování) a klient se novým podmínkám nestihne přizpůsobit, nejedná se o problém CK a klient o peníze přijde, případně mu bude odečten stornopoplatek. *Pokud z nějakého důvodu dojde ke zrušení ze strany CK (zákaz letů apod.) měla by CK vrátit veškeré uhrazené prostředky. Tzv. Lex voucher již nové zájezdy nepokrývá, měly by tedy být vráceny peníze, nikoli voucher. A to i v případě, že byl zájezd uhrazen poukázkou podle Lex voucher. *Samostatnou kapitolou jsou pak změny zájezdu těsně před odletem, nebo po příletu do destinace. Obvykle to bývá změna hotelu, kdy CK uvádí, že daný hotel neotevřel, nebo je tzv. přebookovaný (přeobsazený). Toto je vždy problém CK a klient má nárok na slevu z ceny zájezdu z důvodu vady. Výše slevy z ceny zájezdu není nikterak stanovena, ale i v ČR již soudy přihlížení k tzv. frankfurtské tabulce (například na www. frankfurtskatabulka.cz), kde jsou jednotlivé vady specifikovány. A je zde uveden i rozsah slevy z ceny zájezdu, kterou může klient žádat.

Přečtěte si
Lubica258
21. 4. 2022 • 20:25

My letošní dovolenou ještě nemáme vybranou, tak se ráda nechám něčím inspirovat. Jezdíme do kempu pod stan a na ten je vždy místo, proto výběr kempu neřešíme. Stan i se vším vybavením jsme si objednali z http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ a neměnila bych. Sice možná nemáme takové pohodlí jako v chatce, ale alespoň si nemusíme dovolenou zamlouvat půl roku dopředu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.