Kempovací vybavení se hodí vždy: Do přírody i proti katastrofám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Kempovací vybavení se hodí vždy: Do přírody i proti katastrofám

Kempování
Kempování (Foto scom, ara)

Čas výletů do přírody pomalu začíná a není od věci se na ně pořádně vybavit. Letos to platí dvojnásob. Řadu kempingového vybavení totiž můžete využít i v případě, kdyby vám vypnuli plyn, elektřinu nebo došlo k živelné katastrofě.

Filtr na vodu

Výbavu na čištění vody využívají především cestovatelé do rozvojových zemí. S kvalitními filtry či chemickými tabletami není problém napít se z řeky či rybníka. A to se může hodit i v případě katastrofy. I miniaturní 40 gramový filtr přitom slibuje vyčistit až 378 tisíc litrů vody.

Elektrocentrála

Hodí se pro kempování v karavanu i při pořádání oslavy někde na louce. I malá elektrocentrála ale zároveň dokáže zajistit chod vaší lednice, kdyby vypnuli proud. A pokud použijete třeba pomalý hrnec s nízkým příkonem, umožní vám i vařit. Taková, která dává 1000 W střídavého proudu, spotřebuje okolo 0,5 l benzinu na hodinu.

Powerbanka

Při několikadenním kempování nebo krátkém výpadku proudu vám powerbanka umožní dobít si mobilní telefon. Ten můžete v nouzi kromě volání využít i pro poslech rádia či jako svítilnu.

Solární nabíječka

Především v letních měsících vám umožní dobíjet si zdarma mobil či powerbanku. Jen musí pořádně svítit slunce.

Rádio s klikou

Nouzové rádio se hodí při kempování v přírodě i jako zdroj informací v případě krize. Může mít i solární dobíjení a kliku, jejímž minutovým otáčením získáte dost energie na téměř půl hodiny poslechu.

Kempingový vařič

Vařič a pár kartuší s plynem se hodí na pobyt v přírodě i při výpadku energií. Jeden litr vody s ním uvaříte zhruba za 5 minut a 470g nádobka vydrží vařit více než pět hodin v kuse.

Spacák

Dobrý spacák je základ kvalitního spánku v přírodě. Kdyby vám ale třeba doma v zimě odešlo topení, může se hodit i tam. Kromě velikosti a váhy vybírejte především podle teplotních limitů, a to především uvedené komfortní teploty. Extrémní teploty si nevšímejte, ta neurčuje hranici, kdy se ještě vyspíte, ale kdy hrozí umrznutí. Náplň volte spíše syntetickou, která vyžaduje méně péče a hřeje i mírně vlhká.

Křesadlo

Rozdělat oheň je základní dovednost pro přežití už od nepaměti. Praktické křesadlo vydrží několik tisíc zážehů a funguje i mokré.

Lékárna

Pro základní potřeby postačí autolékárnička. Pro případ krize či na delší výlety do ní ale určitě přidejte jodovou desinfekci, prášky proti bolesti a proti průjmu a také několik dávek léků, které máte předepsané od doktora.

Přečtěte si
Lubica258
17. 9. 2022 • 06:07

Je pravda, že stan, spacák, karimatku a nějaké kempingové potřeby na vaření může mít doma každý. Člověk nikdy neví, co mu život přinese. My jezdíme každý rok na dovolenou pod stan, takže jsme vybavení perfektně. Vybavení na kempování jsem objednala už před lety z http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz/ , protože se mi líbilo, že jsem tam sehnala všechno, co jsem chtěla.

-bello-
5. 6. 2022 • 16:14

Souhlasím, není od věci se na kempování pořádně vybavit. A souhlasím, že letos to platí dvojnásob.
K výbavě letos přikupte statného pitbula !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.