Odkaliště Jívka plné vzácných živočichů a rostlin: Tady je ráj! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Odkaliště Jívka plné vzácných živočichů a rostlin: Tady je ráj!

Samice vážky černořitné.
Samice vážky černořitné. (Foto Jan Moravec)

Pokladnicí šperků české přírody, hlavně hmyzu, se stalo bývalé odkaliště Jívka na Broumovsku. Je domovem nejen mnoha vážek, ale i dalších živočichů. Daří se tu také vzácným rostlinám.

Ráj, nové »Místo pro přírodu«, vybudoval Český svaz ochránců přírody. Na odkalištích, Jívku nevyjímaje, jsou přírodně nejcennější plochy bez porostu, tedy písčiny a tůně. V nich lze dnes najít larvy čolků obecných, kolem poskakují čerstvě vylíhlé žabky, občas sem zaletí vzácný čáp černý, zejména je zde ale veliké množství vážek. Od počátku jara jich ochránci kolem tůní na Jívce pozorovali hned 19 druhů! Procházíte se rákosinami mezi tůněmi a všude kolem vás poletují snad stovky drobných šidélek. Na stéblech rákosů posedávají vážky. Nad hladinou vartují ohromná modrozelená šídla. „Dokáží se zastavit ve vzduchu jako helikoptéry. Vyhlížejí potravu, pak vystartují a přímo v letu uloví například motýla,“ popisuje Jan Moravec, koordinátor kampaně Místo pro přírodu. Z nejzajímavějších druhů se tu letos objevily např. celoevropsky chráněná vážka jasnoskvrnná, šídlo sítinové či šídlatka tmavá.

Není tůň jako tůň

Tůně jsou vybudovány tak, aby byla každá jiná. Některá velká, jiná menší, s různě svažitými a členitými břehy. Ty uprostřed lokality mají stálou hladinu vody, v těch při okraji hladina kolísá. Právě taková rozmanitost je podle Davida Čípa z Velkojaroměřského pozemkového spolku, který o lokalitu pečuje, potřeba. Díky projektu Místo pro přírodu jsou lokality ve vlastnictví Českého svazu ochránců přírody. Ten je vykupuje z finančních darů poskytnutých dárci na účet stejnojmenné veřejné sbírky.

Víte, že...

...vážky Zemi obývají již přibližně 300 milionů let? Prapředci řádu, do kterého patří vážky, šídla, šidélka, motýlice, měli rozpětí kříděl i 50 cm.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.