Omiš, Pula a další lákadla Chorvatska | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Omiš, Pula a další lákadla Chorvatska

 (Shutterstock)

Pokud si myslíte, že vám tato charismatická země už odhalila všechny své zajímavosti, pak se nejspíš mýlíte. Dnes vás vezmeme do téměř zapomenutých míst, kde není nouze o netradiční zážitky i zajímavé památky.

Díky našim tipům bude vaše letošní dovolená v Chorvatsku dozajista mnohem pestřejší a zábavnější, než byste si, kdy pomysleli.

Pula a její koloseum  

Chcete vidět nádherný římský amfiteátr, ale do Itálie se právě nechystáte? Pak se nechte ohromit tím, který stojí v chorvatské Pule. Patří do šestice nejzachovalejších památek tohoto typu na světě a místní mu neřeknou jinak než Arena.

Chodit dovnitř vlastně není třeba  

Chcete-li si ho prohlédnout důkladně, nevyhnete se zaplacení vstupného. Není sice vysoké – ale v konečném důsledku tak trochu zbytečné. Vše podstatné totiž uvidíte i zvenčí, protože prostor uvnitř se před vámi bude díky velkým průhledům rozkládat jako na dlani.  A pokud si budete chtít dopřát pěší procházku, obejdete celou stavbu asi za deset minut.

Cenný mramor málem skončil v Benátkách  

Ale nechybělo mnoho a Pula vůbec nemusela své koloseum mít. Když totiž zdejší oblasti vládli Benátčané, mramor použitý na stavbu tohoto kolosu se jim líbil. A to tak moc, že ho chtěli použít na opravu budov ve svém chátrajícím městě. Naštěstí z celého plánu nakonec sešlo – i kvůli příliš velké logistické náročnosti. A nedocházelo ani k velkému rabování od místních obyvatel, kterému padly za oběť mnohé jiné římské památky. A to je rozhodně štěstí.

Třetí největší město Chorvatska a jeho památky  

Jako druhé zastavení vám může skvěle posloužit Rijeka. Na své si přijdou zejména milovníci památek. K nejstarším patří unikátně zachovalý římský oblouk ze 4. století, který najdete poblíž Titova náměstí. Dříve se o něm tradovalo, že ho nechal vystavět císař Claudius, dnes však víme, že jde o docela obyčejnou součást opevnění, jež měla jen to štěstí, že se skvěle zachovala až do našich dob. A ze stejné doby pochází i Liburnský val, upomínající na vojenskou historii města.

Křivolaké uličky dýchají středověkem  

O trochu dále se v historii posunete ve chvíli, kdy se rozhodnete vydat do centra města. Spleť uliček ukrývajících domky místních i maličké obchůdky nebo kavárničky vás okouzlí svou romantikou. A najdete tu i pár útulných hotýlků. Stačí se jen ubytovat, zatáhnout rolety a vychutnat si ten báječný klid, jenž tu všude panuje. A neměli byste si nechat ujít ani barokní chrám zasvěcený sv. Vítovi, který je patronem této oblasti.

Až na kopec a ještě dál  

Ale nemyslete si, že se Rijeka hodí jen pro městské povaleče. Naopak. Máte chuť na menší výšlap? Pak se vydejte na kopec Trsat, na němž stojí svatyně Panny Marie Trsatské. Jde o patronku námořníků a poutníků a od svatyně se vám naskytne nádherný výhled do okolí.

Pro milovníky přírodních skvostů je Omiš jako stvořený  

Split zná většina fanoušků dovolené v Chorvatsku jako své boty. Ovšem už málokdo ví, že pouhých 26 kilometrů od něj se nachází sympatické menší městečko (obývá ho pouze 6 000 obyvatel) s názvem Omiš. Nenajdete tu příliš mnoho hotelů ani lehátek, zato se však před vámi otevírají bohaté možnosti cestování a turistických výletů.

Příkré skály na omišské riviéře nabízejí romantické výhledy  

Skoro každý si tu najde svou malou soukromou pláž. A nezáleží na tom, zda jste fanoušci písku nebo oblázků. Musíte si jen dát práci a objevit úzké cestičky vedoucí mezi rozeklanými skalisky, jež jsou pro Omiš typické. Při svých toulkách pak můžete narazit i na Mirabelu, což je nefalšovaná středověká pirátská pevnost. Dnes z ní zbyla jen charakteristická hranatá věž, pod ní se však pod vrstvou kamení ukrývá nesčetné množství tajných prostor a tunelů. Tedy alespoň tak to říkají pověsti. Památka je to však vskutku zajímavá.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.