Senioři chtějí taky patřit do online světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Senioři chtějí taky patřit do online světa

 (Shutterstock)

Myslíte si, že chytré mobily a tablety jsou pořád pro mladší ročníky? Nesmysl. Čím dál víc seniorů se také touží zapojit do online světa. Ale často nemají nikoho, kdo by se jim věnoval a vysvětlil jim, jak vše funguje. Naštěstí dnes už je dost možností, jak to vyřešit.

Minulý rok byl hlavně o samotě

Loňský rok nám přinesl mnoho. Kromě uvědomění si toho, že zdraví je opravdu důležité, to byla také potřeba sociálního kontaktu. Nejvíce strádali právě senioři, kteří byli jednou z nejohroženějších skupin. Právě proto by se jim hodilo ovládat moderní technologie, jež okolní svět opět zpřístupní. Zavolat vnučce přes Skype nebo FaceTime už přece nemusí být nic nedostupného.

Nechte si poradit od profesionálů

Tušíte, že byste vašim rodičům či prarodičům moc neporadili, jak na mobil nebo počítač? Nic si z toho nedělejte. Můžete ovšem využít služeb spolku Moudrá Sovička, který poskytuje digitální vzdělávání seniorům. Výuka může probíhat přímo osobně doma nebo i online, pro ty už trochu znalé. Odborníci provedou seniory základními úkony a podle individuálních potřeb můžou přizpůsobovat výuku. Služba je placená, ale radost vašich blízkých za to určitě stojí. Senioři se často kvůli technologiím cítí vyřazení ze života a tohle to může změnit. Mohou získat sebejistotu a využívat dostupných online služeb naplno. Moudrá Sovička jim případně poradí i po telefonu. Dále existuje projekt Digitální odysea Nadace Vodafone, kde si všichni mohou vyzkoušet různé učební aktivity a prohlubovat své znalosti.

Znalosti pro každodenní život

Poraďte se s příbuznými, co by se chtěli naučit ovládat za technologii a co by na ní chtěli nejvíce dělat. Pro začátek jim můžete darovat váš starý telefon nebo počítač. Moudrá Sovička nabízí i kurzy, které připraví na míru klientům. Takže pokud vaše babička nebo dědeček chtějí hlavně telefonovat a posílat fotky s vnoučaty, tak se v kurzu zaměří přesně na tohle. Díky projektu Digitální odysea mohou senioři využít zvýhodněné nabídky na koupi mobilu, tabletu nebo mobilních dat. Ukažte seniorům, že v moderním světě jsou potřeba a mají v něm své místo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.