OBEZITA DĚTÍ: Fastfoody, nedostatek pohybu i covid | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

OBEZITA DĚTÍ: Fastfoody, nedostatek pohybu i covid

Obézních dětí přibývá
Obézních dětí přibývá (iStock.com)

Fastfoody, nedostatek pohybu i dva roky pandemie koronaviru. Tyto skutečnosti se podepsaly na rostoucí váze dětí. A to až do takové míry, že podle poslední prognózy jich může být jen v Česku v roce 2030 až 275 tisíc. Už teď má problémy s váhou ale každé čtvrté.

39 milionů s nadváhou

Počty obézních rapidně stoupají. Podle Světové zdravotnické organizace je na celém světě více než jedna miliarda lidí trpící tímto problémem – z toho tvoří 340 milionů dospívající a 39 milionů děti. A množství dětí s nadváhou či obezitou bude nadále růst.

Jsou zrcadlem rodiny

Společnost ztloustla i kvůli pandemii koronaviru. V průměru o čtyři kilogramy. Některé děti dokonce přibraly deset až patnáct kilo. Mohou za to zejména špatné stravovací i pohybové návyky. „Děti jsou zrcadlem rodiny. Pokud člověka od mládí nevedeme ke zdravému způsobu života, zakládáme mu na pěknou řádku problémů, a to nejen zdravotních. Změna je přitom zejména v našich rukou – jako dospělí můžeme jít příkladem a ukázat mladé generaci, jak se o sebe starat tak, aby nám naše tělo mohlo poděkovat,” vysvětluje Barbora Procházková z týmu Chromozoom.

Nejen vada na kráse

Děti mají sníženou kondici, mají zvýšené riziko zlomenin, protože nemají pohybové návyky a dochází k rozvoji nemocí oběhového systému dochází již v mladém dospělém věku. Častější únava, neschopnost soustředit se, podrážděnost. Nadbytečný tuk podle ní rovněž narušuje hormonální rovnováhu, což se u chlapců projevuje zženštilým tvarem těla – úzká ramena, široké boky a velké poprsí. Zatímco velkých prsou se chlapci v pozdějším věku zbavit mohou, anatomii kostí ramen a kyčlí již nezmění. Nezapomínejte, že tloušťka způsobuje u dětí i deprese nebo úzkosti.

Obraťte se na odborníky

Sami bojujete s váhou a nevíte, jak svým ratolestem pomoci? Obraťte se na odborníky. Pediatr by vám měl dát informace, kde najdete např. obezitologa nebo nutriční specialistku. Pomoc hledejte i na webu, kde je dost užitečných aplikací, např.: www.oberisk.cz nebo www.casprozdravi.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.