Jarmila (66) ze Žatce: Po 14 operacích kyčle cvičitelskou hvězdou internetu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jarmila (66) ze Žatce: Po 14 operacích kyčle cvičitelskou hvězdou internetu

Jarmila Hokrová radí, jak si i ve stáří zachovat pohyblivé tělo a dobrou mysl.
Jarmila Hokrová radí, jak si i ve stáří zachovat pohyblivé tělo a dobrou mysl. (Foto pro Aha! – Jarmila Hokrová, Facebook/Babička v kondici)

Od narození trpí postižením kyčle, má za sebou 14 operací, a přesto Jarmila Hokrová (66) ze Žatce žije plnohodnotný šťastný život. Pomáhá jí v tom každodenní trénink a také fanoušci, kteří ji hojně podporují při cvičení na Facebooku.

Když se paní Jarmila v roce 1956 narodila s těžkou kyčelní dysplazií, nevěděla si s ní tehdejší medicína rady. „Neuměli to diagnostikovat ani léčit. Když mi byl rok, dali mě do strojku, ve kterém jsem ležela asi jedenáct měsíců. Ve třech letech jsem pak podstoupila první operaci,“ vzpomíná. Od té doby se jí snažili napravit na operačním sále ještě 13krát, výrazné úlevy se nedočkala. „Do dneška mám kratší nohu,“ konstatovala.

Přesto neztratila chuť do života, ba naopak. Dostala se mezi pacienty s artrózou, kteří ji inspirovali k zásadnímu rozhodnutí. „Stěžovali si, že je všechno bolí a nic jim nepomáhá. Zdravě jsem se naštvala, založila stránku na Facebooku »Babička v kondici« a začala natáčet videa se cvičením,“ usmívá se. Rozhodla se je rozpohybovat a ulevit jim od bolesti. Funguje to, má s tím vlastní zkušenost. Je třeba se jen nevymlouvat... Už nasbírala 12 tisíc sledujících. Ti ji nejen podporují, ale také opravdu sami zkoušejí cviky, které jim Jarmila předcvičuje. „Nemám ani jeden negativní ohlas, lidé píší, že je mé cvičení nejen baví, ale hlavně jim pomáhá, a to je důležité,“ dodává cvičitelka.

Víte, že...

...pravidelné cvičení přispěje nejen k lepší fyzičce, ale u seniorů i k ochraně křehkých kostí? Silový trénink je vynikající prostředek prevence osteoporózy.

Co na to odborník?

„Naše tělo se potřebuje hýbat, aby mohlo fungovat, a s věkem se to nijak nemění. Pohyb pozitivně ovlivňuje doslova každou buňku našeho organismu a má obrovské přesahy do všech oblastí života. Jen si to většina z nás uvědomí, až když už tělo začne vypovídat službu. Mnohdy přitom stačí velmi málo,“ potvrzuje Kateřina Macháčová z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče UK.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.