Seniorka Jaroslava Horáčková zachnala chmury otužováním | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Seniorka Jaroslava Horáčková zachnala chmury otužováním

Jaroslava Horáčková z Frýdku-Místku.
Jaroslava Horáčková z Frýdku-Místku. (Foto Aha! – Michal Charbulák a Jaroslava Horáčková)

Ovdověla před třemi roky. A s její psychikou to nepěkně zamávalo. Rozhodla se ale, že se depresím nepodá. A šla na to od vody, dala se na zimní plavání. A výsledek? Jaroslava Horáčková (82) z Frýdku-Místku se nyní cítí velmi dobře fyzicky i psychicky. Covid necovid.

Když jí před třemi roky zemřel manžel, všechno kolem sebe viděla černě. „Nepohoda byla ve mně i v rodině. I svět mi připadal, že se řítí do temna, že se vše rozpadá,“ líčí seniorka. Rozhodla se ale takové myšlenky rychle něčím zahnat. Zimomřivý otužilec Paní Jaroslava se začala pravidelně sprchovat studenou vodou. „Přitom jsem vždycky bývala zimomřivý člověk. Navíc jsem každé ráno začala poctivě cvičit, a to 15 minut. Protahuji si svaly, ale dělám i cviky na oči. Začala jsem se cítit mnohem lépe. Časem mi to ale nestačilo,“ podotkla bývalá učitelka.

Poblíž jezu U Žida na řece Ostravici byl nedávno založen klub zimního plavání. Jaroslava Horáčková to nemá daleko a tak se jednoho dne, v 82 letech, objevila mezi nováčky. „Moc jsem to chtěla zkusit. Klub vede Otakar Zemek, ten mi moc ze začátku pomohl,“ řekla. Zastaví ji jen mráz Teď už si bez pár temp ve studené a někdy i dost ledové vodě život nedovede představit. „Chodím poctivě třikrát týdně. Vynechávám jen, když už panují hodně kruté mrazy. Přesto u sebe na zahradě na sebe naházím alespoň trochu sněhu,“ usmála se otužilkyně Jaroslava Horáčková.

 Písničky pro děti

Zdravý životní styl se aktivní seniorka snaží vštěpit i dětem. Už 25 let pro ně skládá písničky, její nahrávky znají ve školkách i školách po celém Česku. „Dnešní děti, to je samý tablet, mobil, počítač. Ráda bych je viděla skotačit venku, v pohybu, ne pořád koukat do těch obrazovek,“ přemítá Jaroslava Horáčková. V jejích textech se aktuálně objevuje i zimní plavání a také koronavirová situace.

Víte, že...

...zimní plavci chodí do vody u jezu U Žida vždy v pondělí, ve středu a v sobotu? Nováčci jsou vítáni kdykoliv!

Přečtěte si
-bello-
30. 12. 2021 • 12:16

AHA !
Opravte si to v nadpisu , já fakt nechápu, že u vás není korektura toho co pustíte :

Seniorka Jaroslava Horáčková "zachnala " chmury otužováním

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.