Chůze zahání chmury i zdravotní neduhy: Proč jít na procházku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chůze zahání chmury i zdravotní neduhy: Proč jít na procházku?

Procházky jsou zdravé
Procházky jsou zdravé (Zonerama/Juroko)

Jarní příroda vybízí k procházkám na čerstvém vzduchu. Využijte toho. Chůze je totiž jedním z nejzdravějších a nejpřirozenějších druhů pohybu a dokáže vyléčit leccos. Včetně nadváhy a špatné nálady, které v současnosti přepadají čím dál víc lidí. Čím více času procházce věnujete a čím dál dojdete, tím lépe. Pozitivní vliv by měla mít už půlhodina ostřejší chůze.

1. Zhubnete a posílíte tělo

80kilový člověk při hodinové procházce běžnou rychlostí spálí okolo 300 kalorií. Čím jde rychleji, nebo je těžší, spálí více. Až o 20 % víc spálíte, když použijete při chůzi hole. Navíc zapojíte i svaly na rukou a zádech.

2. Posílíte srdce

Půlhodinová procházka 5 dní v týdnu dokáže snížit riziko srdečních chorob až o pětinu.

3. Pomůže s klouby

Chůze pomáhá posilovat klouby kolenou a kyčlí a svaly kolem nich. Díky tomu snižuje bolest při artróze. Když ujdete za týden okolo 10 kilometrů, funguje i jako prevence artrózy.

4. Zlepšuje imunitu

Studie provedená na 1000 lidech v průběhu chřipkové sezony ukázala, že ti, kteří věnovali procházce půl až tři čtvrtě hodiny denně, měli zhruba o polovinu menší šanci, že se nakazí, než ti, kdo nikam nechodili.

5. Zvyšuje energii

Krátká svižná procházka vám někdy dodá více energie než šálek kávy. Může za to především větší okysličení těla, ale i hormony kortizol a adrenalin, které pomáhá vyplavovat.

6. Zlepší náladu

Podle vědeckých studií dokáže pravidelná procházka snížit stavy úzkosti, deprese a negativní náladu. Může za to nejen samotný pohyb, ale zvýšení sebevědomí a sociální kontakt.

7. Přináší kreativitu

Vědecká studie Stanfordské univerzity ukázala, že při řešení kreativní úlohy byli lidé, kteří při přemýšlení šli, o 60 % úspěšnější než ti, kteří seděli.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.