Schůze nových poslanců: První hádky o posty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Schůze nových poslanců: První hádky o posty!

Ustavující schůze nové poslanecké sněmovny
Ustavující schůze nové poslanecké sněmovny (Zbyněk Pecák)

Našim poslancům včerejškem začaly 4 náročné i vydatné roky. Zákonodárci složili slib republice, rozdali si úkoly a už zaznamenali první rozkol. A sice, kdo bude šéfovat Sněmovně.

Po zhruba měsíci klidu to včera znovu v dolní komoře hučelo jako v úle. Noví poslanci se seznamovali s chodem Sněmovny a jejich zkušení kolegové byli jako ryba ve vodě. I tak ale jeden zádrhel přišel. Pár minut před začátkem ustavující schůze šéfka klubu ANO Alena Schillerová (57) oznámila, že hnutí navrhne na předsedu komory Karla Havlíčka (52, ANO). Přitom rodící se vládní koalice ve stejné funkci vidí Markétu Adamovou Pekarovou (37, TOP 09).

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má řídit místo MPSV Poslaneckou sněmovnu

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Kontrola vlády?

Ačkoliv končící premiér Andrej Babiš (67, ANO) říká, že Sněmovna je »žvanírna«, tak jeho hnutí by chtělo až tři lidi v jejím vedení. „Jsme nejsilnější opoziční stranou. Domníváme se, že opozice by měla kontrolovat vládu,“ tvrdila včera Schillerová. A pro koho si nárokuje ANO dva místopředsednické posty? Pro Radka Vondráčka (47) a Janu Mračkovou Vildumetzovou (48). Pětikoalice pak nabízí hnutí ANO dvě místa ve vedení dolní komory, sama chce obsadit hned pět křesel.

Okamura se zlobí

To nemusí být jediný zádrhel, jelikož jednoho místopředsedu by pro sebe rádo uzmulo i hnutí SPD. Jenže ostatní strany tento požadavek s největší pravděpodobností nevyslyší. „Je nepřijatelné, aby Piráti měli se čtyřmi poslanci zastoupení ve vedení, ale SPD s 20 poslanci toto zastoupení nemělo,“ rozčiloval se předseda hnutí Tomio Okamura (49).

Zasedali hodinu

Včerejší jednání Sněmovny trvalo přibližně hodinu a větší část zabralo skládání slibů. Sejít se mají zákonodárci zase zítra, aby si zvolili svého předsedu a možná i místopředsedy. Na to čekají hlavně koalice SPOLU a PirSTAN, protože až s novým vedením dolní komory může dosluhující vláda podat demisi.

Výhody poslanců

Zvolené zástupce lidu čekají oproti běžným občanům značné výhody. Kromě základního platu 90 800 korun řádového poslance, tedy bez funkce ve výborech, komisích atd., mohou všichni členové čerpat různé náhrady. Třeba na chod kanceláře, na asistenty, telefon, reprezentaci nebo cestovní náklady. To suma sumárum dělá několik desítek tisíc korun.

Pohádkové odchodné

Aby nezvolené poslance nemrzelo, že ve Sněmovně končí, je pro každého z nich připraven finanční polštář v podobě pěti výplat, pokud sloužili celé čtyři roky. V základu se jedná o více než 450 tisíc hrubého, ale jelikož většina z odcházejících zákonodárců měla nějakou funkci, mohou dostat na rozloučenou i o desítky až stovky tisíc víc.

Přečtěte si
AliAlice
10. 11. 2021 • 13:56

Vždyť co jiného je tento tyátr,boj o koryta...proto se to přece koná... (N )

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.