Obávané »Efko« nahradí... OBLÍBENÁ ALENA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Obávané »Efko« nahradí... OBLÍBENÁ ALENA!

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) v Partii na CNN Prima News (26.9.2021)
Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) v Partii na CNN Prima News (26.9.2021) (Reprofoto CNN Prima News)

Vrabci na střechách malostranských paláců si to štěbetali už dlouho. Sněmovní klub ANO nově povede současná vicepremiérka a šéfka státní kasy Alena Schillerová (57, za ANO). Ta vystřídá mistra kuloárů Jaroslava Faltýnka (59, ANO) zvaného Efko.

Současný vládní klub bude se 72 poslanci v novém čtyřletém funkčním období dolní komory nejsilnější. Oproti minulým letům ale hnutí Andreje Babiše (67, ANO) přišlo o 6 zákonodárců a klub mění svého šéfa. Ten nově řídí prozatím nestranička Schillerová, zatímco Faltýnek, známý svými zákulisními hrátkami, je jen místopředsedou klubu.

„Po volbách jsem se v sobotu potkal s předsedou Babišem a oznámil jsem mu, že už nechci vést poslanecký klub,“ tvrdí. Schillerovou zvolili poslanci jednomyslně. Ta po jednání řekla, že by nová vláda mohla být sestavena už do Vánoc. V podobném duchu mluvil i Faltýnek. „Umíme počítat do 108 a počítáme s tím, že budeme v opozici,“ uvedl s odkazem na to, že budoucí vládní koalice formací SPOLU a PirSTAN má ve Sněmovně pohodlnou většinu.

Koalice SPOLU také včera oznámila, že jako vítěz voleb si nárokuje post předsedy Sněmovny. Nejčastěji se zmiňuje jméno Markéty Pekarové Adamové (37, TOP 09). Rozhodnuto by mělo být nejpozději 8. listopadu, kdy by se noví poslanci měli sejít na ustavující schůzi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.