Jednání o vládě? Teprve až Zemana pustí z JIP! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jednání o vládě? Teprve až Zemana pustí z JIP!

Prezident Miloš se po v nedělí na zámku v Lánech sejde s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.
Prezident Miloš se po v nedělí na zámku v Lánech sejde s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. (CNC/David Malík, Jakub Poláček)

Kdy bude programu. o nové vládě jednat prezident Miloš Zeman (77) s lídry stran? To je otázka, na kterou ani po včerejšku zatím nikdo nezná odpověď. Šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala (57) prohlásil, že schůzka bude, až hlavu státu převezou z JIP.

A Hrad jen uvedl, že setkání bude v pozdějším termínu. O schůzce s hlavou státu včera informoval na tiskové konferenci sám Fiala. „Jsme domluveni, že o termínu setkání se budeme bavit ve chvíli, až bude přemístěn z JIP na standardní pokoj a bude možné, aby realizoval svůj pracovní program,“ uvedl kandidát obou koalic (SPOLU a PirSTAN) na premiéra. A ani podle svých slov nemá žádné informace o zdravotním stavu Zemana, přidal ale přání brzkého uzdravení.

Přes Mynáře

Fialova slova později potvrdil i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Potvrzuji, že předseda ODS Petr Fiala požádal prezidenta Miloše Zemana prostřednictvím vedoucího Kanceláře Vratislava Mynáře o setkání. Pan prezident souhlasí. Schůzka se uskuteční v pozdějším termínu,“ napsal na sociální sítě Ovčáček. Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici v Praze hospitalizován od neděle a zatím se ví jen to, že jeho stav je stabilizovaný. Zřejmě i proto šéf ODS včera dodal, že nechce předjímat, kdy by se schůzka mohla uskutečnit.

Babiš po návratu od Zemana točil Čau lidi: Mám špatnou zprávu... Ve Sněmovně zůstanu

Video se připravuje ...

A co Babiš?

Otázkou je také, kdy přijde řada na Andreje Babiše (67, ANO). Ten tvrdí, že už od Zemana dostal příslib, že ho pověří sestavením vlády. Babiš přitom na rozdíl od koalic nemá zajištěnou většinu v nové Sněmovně. „Jedeme dál až do situace, kdy pan prezident někoho pověří. Otázka je, koho pověří, a jestli bych to byl já, tak jestli takové pověření přijmu,“ pronesl včera dosluhující předseda vlády s tím, že své stanovisko by chtěl napřed vysvětlit hlavě státu. Deník Aha! se zeptal Ovčáčka, jestli se uskuteční nějaká setkání mezi Zemanem a Babišem. Hradní mluvčí ale do uzávěrky tohoto vydání na dotaz neodpověděl.

Napřed program, pak ministři

Včera proběhlo jednání koalic (SPOLU a PirSTAN), které spolu chtějí vládnout. Podle vyjádření lídrů stran by měla být nejpozději 8. listopadu uzavřena vládní koaliční smlouva. „První, čemu se chceme věnovat, jsou programové otázky. Domluvili jsme se na vzniku šesti skupin, které se budou zabývat jednotlivými programovými oblastmi,“ uvedl Fiala. O tom, kdo by měl vést jaký rezort nebo předsedat Sněmovně, chtějí strany vést jednání až později.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.