Bezvládný prezident na JIP: Pravomoci přebírá... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bezvládný prezident na JIP: Pravomoci přebírá...

Miloš Zeman volil na zámku v Lánech
Miloš Zeman volil na zámku v Lánech (Twitter Jiřího Ovčáčka)

Schůzka s premiérem a pak rychlý převoz sanitou s označením mobilní jednotka intenzivní péče. Sotva opustil Andrej Babiš Lány, transportovali Miloše Zemana do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicích. Když ho u centrálního příjmu na nosítkách přenášeli do budovy, působil prezident bezvládným dojmem. Co by se dělo, kdyby přišlo na nejhorší?

Situaci, kdy by se prezidentská funkce uvolnila, ať už na základě ústavní žaloby, abdikace, zdravotního stavu či úmrtí hlavy státu, řeší článek 66 ústavy. V době, kdy by nebyl úřad prezidenta obsazen, rozdělí si část jeho pravomoci premiér a předseda Poslanecké sněmovny.

Prezidentův lékař Zavoral: Zeman má patřičnou péči, více říci nemohu

Video se připravuje ...

Premiér zastupuje zemi navenek, uzavírá mezinárodní smlouvy a velí armádě. Předseda Sněmovny jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, případně pověřuje kabinet dalším vládnutím po jeho demisi, svolává zasedání Poslanecké sněmovny a rozpouští ji. Uvolní-li se úřad prezidenta republiky v době, kdy je Poslanecká sněmovna rozpuštěna, přísluší výkon těchto funkcí předsedovi Senátu. Také by nás čekaly nové volby, a to prezidentské. Konat by se měly do 90 dnů.

Zemana převezli z Lán do nemocnice. U speciální sanitky byly i manželka Ivana a dcera Kateřina

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jity
12. 10. 2021 • 10:02

Jak jste na tom vy, asi budete krásný, zdraví, chytrý. Zkrátka úžasný, tak kandidujte na prezidenta až budou vyhlášeny volby. Třeba vás zvolíme.

mbmb
12. 10. 2021 • 00:11

Bello píšete hovadiny!!!

-bello-
11. 10. 2021 • 22:06

mbmb
vykašlete se na " vizitku ! Česka.Pusťe si EU Parlament, jak se tam štěkají a nezapomeňte, že se v Angli a i jinde se pprvali.
Co pořád ti Češi mají, že se chtějí zalíbit " světu "?!!!!

Koukněte se na Západ , jak si tam dávají přes hubu a proberte se! Taková Merkelovou u má ruský plynovod a nám přikazovala embargo na Rusko.
Takový " fešák " Drahoš a spol. nás vedli ke kvótám,politické korektnosti a euru a teď zvednou hlavu , seberou uměleckou chátru a budou " ekonomicky " hlídat Vaši/ moji a dalších budoucnost.Migranty Vám pošlou ubytovat !Se těšte .

kathynka
11. 10. 2021 • 09:08

mbmb naprostý souhlas s tím co jste napsala

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.