Zdravotní rádce Aha! Med jako lék Na paměť, srdce... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zdravotní rádce Aha! Med jako lék Na paměť, srdce...

med patří mezi potraviny, které pomáhají proti jarním alergiím
med patří mezi potraviny, které pomáhají proti jarním alergiím (iStock.com)

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj- nebo namažete chleba, jeho blahodárné účinky se neprojeví naplno. Při častější konzumaci se ale dějí divy.

Umožní zhubnout

Přírodní sladidlo s jiným složením podporuje spalování tuků a urychluje metabolismus. „Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu,“ říká Helena Čížová z Ústavu potravin, VŠCHT Praha. Pokud chcete zhubnout nebo si udržet váhu, klidně si dejte ho místo cukru do čaje nebo kávy, nebo jím ochuťte bílý jogurt.

Pomáhá srdci

Srdce je náš nejdůležitější orgán a musíme o něj pečovat. Med je přitom nečekaným pomocníkem. Obsahuje totiž antioxidanty, které chrání naše tepny před zúžením a předchází tak riziku srdečních chorob nebo mozkových příhod. Dopřejte si každé ráno sklenici vlažné vody s medem a vaše srdce vám poděkuje.

Reguluje cholesterol

Cholesterol je nepřítel našeho zdraví – pokud ho máme moc. Med nám může pomoct ho snížit. Neobsahuje totiž žádný cholesterol a naopak dodává vitaminy B a C, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi.

Posiluje paměť

Pokud máte problémy s pamětí nebo koncentrací, je vaším spojencem. Obsahuje totiž vápník a hořčík, které jsou důležité pro správnou funkci mozku. Navíc snižuje stres a posiluje nervový systém. „Tmavý medovicový med nebo med lesní, který se skládá z medovicového a květového, je vhodný spíše pro starší, protože je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík, železo, které jsou pro tělo blahodárné. Má také výraznější a intenzivnější chuť, kterou starší lidé lépe ocení,“ vysvětluje medový someliér Milan Špaček.

Vylepšuje spánek

Je přírodním lékem na nervozitu a stres. Dodává tělu glukózu, která se snadno dostane do krevního oběhu a pomáhá uvolnit se a zbavit se duševních potíží. Ty mohou narušovat kvalitu spánku. Díky medu se zvýší hladina inzulinu v krvi, což podnítí tvorbu hormonu melatoninu, který zajišťuje hluboký a klidný spánek.

Přináší krásu

To ale není všechno. Med je možné využít i jako přírodní kosmetiku pro pleť i vlasy. Hydratuje pokožku, vyživuje ji a dodává jí pružnost a lesk, stejně jako vlasům. Zároveň díky svým antioxidačním účinkům působí proti stárnutí pleti - můžete použít jako masku nebo peeling pro obličej i tělo.

Přečtěte si
Eva HÁDĚ
9. 5. 2023 • 00:54

Jj, ale kde sehnat pravy med, kdyz je to samy cukr

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.