Těchto 8 snů prý nejčastěji vyhledáváme na internetu! Co znamenají? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Těchto 8 snů prý nejčastěji vyhledáváme na internetu! Co znamenají?

Sny obsahují události bizarní a málo pravděpodobné, ale základ vychází z podnětů i představ snících.
Sny obsahují události bizarní a málo pravděpodobné, ale základ vychází z podnětů i představ snících. (Foto a ilustrace Shutterstock )

Každou noc se nám jich zdá zhruba pět a každý z nich trvá od 10 do 30 minut. Některé si pamatujeme i po probuzení, na jiné zapomeneme, ještě než otevřeme oči. A přestože sny mohou být i nesmyslné, řada z nich svůj význam má. Třeba následujících osm je nejčastějších…

 1. Padání zubů

V čele žebříčku nejčastějších snů (podle vyhledávání uživatelů na internetu) je ten, v němž vám vypadávají zuby. „Je to opravdu velmi běžný sen, který značí, že se spáč obává ztráty něčeho, co je pro něj důležité,“ vysvětluje spánková expertka Daisy Maeová. „Může to být člen rodiny, vztah nebo nějaký konkrétní předmět.“

2. Pavouci

Výklad snů o pavoucích se liší podle toho, co zvíře dělá. „Pokud jsou pavouci kolem vás, uzavírají vás v kruhu, máte patrně z něčeho velký strach. Pokud vás ve snu pavouk kousl, cítíte se v reálném životě být někým ohrožován nebo pronásledován,“ popisuje Maeová s tím, že čím je pavouk větší, tím větší problém představuje.

3. Pronásledování

Berete v říši snů nohy na ramena? Pak pravděpodobně ve skutečném světě utíkáte od problémů, nechcete je řešit. „Také to může znamenat, že jste zavaleni povinnostmi, buď doma, nebo v zaměstnání,“ dodává expertka.

4. Vypadávání vlasů

Ať už ztrácíte celé chomáče, nebo jen pár vlasů, tenhle sen symbolizuje, že se obáváte stárnutí nebo se cítíte málo atraktivní. „Všeobecně sny o vypadávání vlasů souvisí s nízkým sebevědomím.“

5. Pád

„Pády naznačují ztrátu kontroly a úzkost z ní,“ tvrdí Daisy Maeová. „Pokud jste ve snu dopadli na zem a hned z místa utekli, patrně jste nedávno řešili problém, od kterého jste raději utekli.“ Pocit pádu také představuje bezmoc. Pokud vidíte letět vzduchem někoho ze svých blízkých, zřejmě ho něco trápí a vy nevíte, jak mu pomoci.

6. Expartner

Tady je to poměrně jednoduché. Pokud se vám do snů vkrádá váš expartner, znamená to, že jste se dosud nevyrovnali s odloučením a stále toužíte po jeho blízkosti. Jestliže už máte někoho nového, patrně stále porovnáváte klady a zápory předchozího a současného vztahu. Pokud vedete se svým bývalým rozhovor, symbolizuje to vaše odhodlání jít dál.

7. Létání

Pokud ve svém snu letíte – a je jedno, jestli vám narostla křídla, nebo řídíte letadlo, berete všechny současné problémy s humorem a nadsázkou. Jste pozitivně naladěni, v životě aktuálně spokojeni a nic vás teď nemůže jen tak lehce rozházet.

8. Smrt

Pro řadu z nás jde spíš o noční můru, přestože výklad tohoto snu není až tak negativní. Úmrtí blízké osoby značí vaši obětavost a strach z toho, že nedokážete dostatečně ochránit své milované. Pokud zemřete sami, znamená to, že až přehnaně pečujete o druhé a zapomínáte sami na sebe. Umírající dítě pak symbolizuje fakt, že jste v prvopočátku uhasili problém, který by mohl být později obtížně řešitelný. A neznámá mrtvola ve snu je zase varováním před nekalými úmysly vašich přátel.

Proč se nám zdají?

Už psycholog Sigmund Freud v roce 1900 přišel s tím, že proces snění úzce souvisí s našimi tužbami, obavami i zážitky. A přestože se odborníci dodnes nemůžou úplně shodnout na mechanismu jejich vzniku, je jasné, že si skrz noční příběhy náš mozek třídí zážitky a zpracovává je tak.

Zamrazte si povlečení!

Máme před sebou léto a s ním jistě i pár tropických nocí. A komu by se v tom vedru zdály sny, když se vaříme ve vlastní šťávě, že? Odborníci ovšem mají tip, jak se před pohroužením do říše snů zchladit, aby usínání bylo o něco snazší. Stáhněte povlečení, vložte ho do uzavíratelného obalu (třeba sáčku) a vložte ho na pár minut do mrazáku. Před ulehnutím jej vytáhněte, peřinu a polštář povlékněte a uvidíte, že se budete cítit jako na obláčku! Zní to divně, ale vážně to funguje…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.