Zítra přejdeme na letní čas! Bude zase více infarktů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zítra přejdeme na letní čas! Bude zase více infarktů...

Přijdeme o celou hodinu spánku.
Přijdeme o celou hodinu spánku. (Foto Profimedia.cz)

Kratší spánek, nižší produktivita v práci a především častější infarkty! I to způsobuje změna času, která se uskuteční v noci na zítřek. Ručičky hodinek se kvůli letnímu času posunou o hodinu vpřed ze 2:00 na 3:00.

Střídání mělo skončit už předloni, členské státy EU se však nedokázaly dohodnout, jak by měl nový stálý čas vypadat. Proč ho nejen odborníci kritizují? Jarní změna času měla přinést úspory energií, místo toho vytváří řadu problémů.

„Řadě lidí způsobuje nejen nepohodlí, ale i zdravotní problémy, které vedou jak k nižší pracovní produktivitě, tak k častějším infarktům a dopravním nehodám. Je prokázáno, že střídání času tímto způsobem každý rok zabije desítky lidí,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda.Přechod na letní čas probíhá ve většině evropských zemí. Výjimkou je jen Island, Rusko, Bělorusko, části Grónska, norské ostrovy Jan Mayen a Špicberky.

Přečtěte si
Mirka Nová
18. 9. 2023 • 18:45

Já celý život bojuji se změnou času na podzim i na jaře. Každý rok si tyto dny označím červeně v diáři, který si pořizuji na internetových stránkách http­s://ww­w.hel­ma365­.eu/. Ve dny, kdy se mění čas si neplánuji žádné velké pracovní úkoly, jelikož vím, že budu unavená. Již dlouho čekám, kdy zruší tenhle nesmysl, který ničemu nepomáhá.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.