Dnes je Světový den ledvin: 5 nejčastějších omylů o nich | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Dnes je Světový den ledvin: 5 nejčastějších omylů o nich

Primář Jiří Vlasák
Primář Jiří Vlasák (Foto scom, Fresenius Medical Care﷯)

Chronickým onemocněním ledvin trpí každý desátý člověk na světě a více než dva miliony lidí podstupují dialýzu. Po dosažení čtyřiceti let věku začíná filtrace ledvin klesat asi o jedno procento ročně. Čím starší tedy jste, tím je selhání ledvin pravděpodobnější.

„Přibližně jeden z pěti mužů a jedna ze čtyř žen ve věku 65 až 74 let a polovina lidí ve věku nad 75 má chronické onemocnění ledvin,“ vypočítává MUDr. Jiří Vlasák, primář dialyzačního střediska v Sokolově, a zároveň uvádí pět nejčastějších mýtů a omylů, které tento důležitý orgán opřádají.

1. V naší rodině nikdo problémy s ledvinami neměl, tak proč já?

Většina ledvinných onemocnění není dědičná. Dědí se spíše špatné návyky a špatná životospráva, což může vést k chorobám spojeným s postižením ledvin – diabetes, vysoký tlak, ledvinové kameny apod.

2. Ledviny mě nikdy nebolely, tak nemohou být nemocné?

Ledviny mají minimální množství nervových zakončení, proto nebolí. Velká část i vážně nemocných pacientů žádné obtíže nemá. Zásadní je prevence – jednoduché laboratorní vyšetření hladiny kreatininu v séru. Vyšetření hradí zdravotní pojišťovny.

3. Močím normálně, tak mi ledviny fungují dobře

Velké procento nemocných s pokročilým selháním ledvin močí zcela »normálně «. Lze si to zjednodušeně představit tak, že tito nemocní vylučují jen určitý objem tekutin, v moči však nejsou obsaženy ony »škodlivé« látky, kterých se tělo potřebuje zbavit.

4. Čím více piji, tím lépe

Pít bychom ovšem neměli málo, ale ani moc. Zdravý člověk by měl vypít v průměru dva až tři litry vody denně. Nadměrné množství tekutin nabourává rovnováhu vnitřního prostředí, především dochází ke snížení hladiny sodíku.

5. Léčba na dialyzačním středisku je na doživotí

Pokud ledviny definitivně vypovědí svou funkci, naše krev musí být filtrována dialýzou. Znamená to dojíždění třikrát týdně na čtyř až pětihodinovou léčbu na dialyzační středisko. Někteří pacienti se ale po konzultaci s nefrologem rozhodnou pro domácí léčbu a na kontrolu dojíždí pouze jedenkrát měsíčně. Alternativou dialyzační léčby je transplantace ledviny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.