V zimě ledvinám hrozí záněty i dehydratace!

To opravdu chladné počasí přišlo teprve nedávno, a tak mnohé z nás zastihlo nepřipravené. Zimní kabáty a obutí jsme v šatníku hledali až poté, co jsme někde pořádně vymrzli. Dalším problémem letošní zimy je snaha ušetřit za energie, kvůli které stahujeme topení na minimum. Možná už jste to také odnesli nachlazením. Rýma a bolest v krku ale není to jediné, co nás kvůli chladu může potrápit. I ledviny mohou dostat pořádně zabrat. Nejde jen o klasické prochladnutí nebo záněty, které se rozšíří z močových cest, překvapivě si kvůli zimě můžeme uhnat i dehydrataci organismu, která je pro ledviny rovněž ohrožující. Odborníci poradí, jak o tento důležitý orgán pečovat a vyhnout se zdravotním komplikacím.
Hlídejte si tekutiny
V zimním období máme tendenci méně pít, to nikoho z nás nepřekvapí. Zajímavé je, že to souvisí s vlhkostí vzduchu, která se v zimě vlivem topení snižuje. Tím pádem dochází k větší ztrátě vody z organismu už jen díky samotnému dýchání. Na druhou stranu se ale nepotíme, proto vodu do těla tolik nedoplňujeme. V chladném prostředí pak ledviny produkují více moči a my si potřebujeme odskočit častěji. Chlad totiž způsobuje, že tělo musí filtrovat více krve než normálně, protože větší objem krve proudí do životně důležitých orgánů s vyšší frekvencí. Když vlivem častého močení tělo ztrácí více vody, než přijme, vzniká dehydratace. I když máme pouze žízeň, už to vede ke zhoršení pozornosti, paměti a špatné náladě. Kolik tekutin by měl člověk v zimě nebo v létě vypít, se liší individuálně. Obecně se uvádí, že denní příjem tekutin by měl být kolem 35 až 40 ml na kilogram hmotnosti. Závisí to také na fyzické aktivitě. Když se zpotíme např. při cvičení, měli bychom příjem tekutin navýšit zhruba o půl litru. Do celkového příjmu tekutin se počítá i ovoce, zelenina, polévky atd. Dlouhodobý nedostatečný příjem tekutin způsobuje vyšší riziko výskytu onemocnění ledvin, vzniku ledvinových kamenů a zánětů močových cest. Žízeň jako reakci organismu na pokles vody v těle bychom neměli podceňovat. Organismus nám tak vysílá varovný signál, že něco není v pořádku. Jak velká žízeň ale může poukazovat na onemocnění ledvin, se nedá přesně určit. „Žízeň nám totiž signalizuje pouze nedostatek tekutin. To, že ji člověk pociťuje, ještě neznamená, že musí vzniknout onemocnění ledvin. Nicméně pokud člověk pocit žízně ignoruje, může následně dojít k nevratnému poškození ledvin. Na druhou stranu, pocit žízně nám také může signalizovat to, že k poškození ledvin dochází. Nelze však jednoznačně říct, že větší pocit žízně znamená větší poškození ledvin,” doplňuje na závěr prof. MUDr. Romana Ryšavá, CSc.
Ničí je i neléčená cukrovka
Na celém světě trpí onemocněním ledvin přibližně 850 milionů lidí. Jen v České republice řeší potíže s ledvinami každý desátý člověk a ve věku nad 75 let dokonce každý druhý. Častým důvodem problémů s ledvinami, nebo dokonce jejich selhávání je onemocnění diabetem, a to zejména diabetem 2. typu, který nemusí působit žádné nepříjemné příznaky léta. „Diabetes 2. typu v ČR představuje více než 95 % případů cukrovky a souvisí hlavně s vysokým příjmem kalorií a nedostatkem pohybu,“ upozorňuje prof. MUDr. Martin Prázný CSc., Ph.D., předseda České diabetologické společnosti. Pacienty obvykle dovedou k lékaři až nepříjemné příznaky cukrovky, jako např. zvýšený příjem tekutin, časté močení ve dne i v noci, únavnost či poruchy vidění, nebo svědění a zarudnutí kůže. Odkládat léčbu se nevyplácí. „Každý pacient s nově diagnostikovaným diabetem 2. typu by měl být léčen co nejdříve. Úprava stravování a pohybového režimu je nesmírně důležitá. Stejný význam má ale i volba moderních léků na cukrovku s komplexními účinky. V diabetologii nově preferujeme léky, které nejenže snižují hladinu cukru v krvi, ale zároveň chrání srdce, cévy a ledviny a snižují riziko dalších komplikací. Navíc po některých mohou lidé s diabetem ztrácet nadbytečnou tělesnou hmotnost. Odkládat zahájení léčby je tedy nejen zbytečné, ale i nebezpečné z hlediska rizika vážných komplikací,“ vysvětluje profesor Prázný.
Jak o ledviny pečovat čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.