Nesprávné stravování bývá častou příčinou dlouhodobé únavy...

Únava je běžnou součástí života a postihne čas od času každého z nás. Vyčerpaní se můžeme cítit po fyzickém výkonu, duševním stresu nebo proto, že jsme se dost nevyspali. Když se to stává jednou za čas a známe i důvod, nejde o nic vážného. Únava obvykle zmizí poté, co si odpočineme. Ale co když oddech nepomůže a únava nás trápí dlouhodobě? Pak může jít o špatnou životosprávu i signál nemoci! Jak odhalit příčinu únavy a bojovat s ní, radí naši odborníci.
Nekvalitní strava
Strava by měla být především vyvážená. Vždy by měla obsahovat dostatek vlákniny, vitaminů a minerálů a být složena především z lokálních a sezónních potravin. „Kdybych to měl shrnout obecně, dá se říct, že nejlepší je pozorovat a respektovat přírodu. Když jsou večery a noci delší, má se více spát. Když je venku zima, mají se jíst teplé pokrmy – polévky, kaše, vařené, dušené maso nebo kysaná zelenina.“ říká MUDr. Rodion Schwarz, praktický lékař pro dospělé z Přílepské ordinace, www.prilepska-ordinace.com. Vynechat nebo alespoň výrazně omezit bychom měli polotovary, přepálené tuky, uzeniny, vysokotučné sýry, plísňové sýry, sladkosti a tučné dezerty, alkohol nebo kofein.
Jaké potraviny nás unavují?
Smažená jídla: Jsou oblíbená a chuťově atraktivní, a tak mají v našem jídelníčku silné zastoupení. Často si je dáme v práci k obědu a pak jsme unavení. Tělo totiž spotřebuje na trávení takového oběda tolik energie, že už mu nezbývá na nic jiného, to se pak projeví únavou a zhoršenou schopností soustředění.
Sladkosti: Dokážou povzbudit a vykouzlit dobrou náladu, ale jen krátkodobě. Milujeme je hlavně díky sladké chuti, která na nás působí zázračně, protože je to ta první chuť, kterou jako novorozenec ochutnáme v mateřském mléce. Sladkosti ale obsahují tzv. rychlé cukry, které jsou rychle spotřebovány, nabytá energie nám tedy dlouho nevydrží a po chvíli jsme ještě unavenější. Jak prevence hypoglykémie – nedostatku sacharidů, která se projevuje nervozitou, mrzutostí či agresivitou, je vhodnější přijímat komplexní cukry z celozrnných potravin než rychlé cukry ze sladkostí.
Červené maso: Jeho přemíra v jídelníčku také unavuje. Trávíme ho déle než ostatní potraviny a spotřebujeme na to dost energie, kterou můžeme využít jinak.
Bílá mouka: Větší množství pečiva z bílé mouky nám energii v konečném důsledku také nedodá. Díky velkému obsahu sacharidů jsme po jídle sice nabuzení a plní energie, ale jen na chvíli a pak se rychle dostaví únava.
Nedostatek vitaminů a minerálů
Pokud chybí tělu důležité živiny, projeví se to také zvýšenou únavou. Zejména jde o vitamin D, jehož zdrojem je sluneční záření a který přispívá k obranyschopnosti organismu. Nejlépe se vstřebává kůží, a to pod určitým úhlem, kterého sluneční paprsky v Česku dosahují především v létě. Vlivem opalovacích krémů je ale vstřebávání vitaminu omezeno i v tomto období. Menší množství vitaminu lze získat také z potravin, zejména z mléka a mléčných výrobků. „Strava je sice menším zdrojem než sluneční záření, nicméně oba zdroje jsou pro nás nejlepší, protože jsou přirozené. „Déčko“ lze do těla dodat také ve formě tablet. Vzhledem k počtu lidí s deficitem vitaminu D by měly dorovnání hladiny zvážit zejména rizikové osoby, tedy lidé starší 65 let, obézní, diabetici, těhotné ženy a lidé s nemocnými játry nebo ledvinami, a to hlavně v zimním období,“ upozorňuje prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA, z Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace FN a LF Olomouc.
Neméně důležitý je vitamin C, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Je obsažen hlavně v ovoci a zelenině, kde zůstává zachovaný i po uvaření. Když je ho nedostatek, může se to projevit oslabením imunity nebo chudokrevností. Proto není na škodu doplnit ho také ve formě doplňků stravy.
Zvýšená únava se objevuje i při nedostatku vitaminů skupiny B, a to zejména vitaminu B9 známého jako kyselina listová, která podporuje např. krvetvorbu, a vitaminu B12, jenž podporuje vstřebávání železa. Jeho nedostatek může vést k chudokrevnosti neboli anémii.
Pokud jde o minerální látky, únavu může způsobovat také nedostatek vápníku, k jehož vstřebávání napomáhá právě zmíněný vitamin D. dále potřebujeme dostatek hořčíku, který se podílí na metabolismu cukrů a tuků a jeho nízká hladina způsobuje svalovou únavu a křeče. Draslík se podílí na přeměně krevního cukru – glukózy na energii a nedostatek pocítíme jako ospalost a bolesti hlavy. Nedostatek železa se projevuje únavou a spavostí a také anémií, kdy je nedostatek železa v krvi. Více ohroženi jsou lidé s bezlepkovou dietou, žaludečními vředy, vegetariáni. Rizikové jsou i ztráty krve po úrazu, porod či menstruace. Dále potřebujeme i omega-3 mastné kyseliny, které sice získáváme z potravy, ale v podzimním období je jejich přirozených zdrojů méně. Přispívají ke zdraví mozku, srdce a cév či zraku.
Dobrý tip!
Na doplnění omega-3 mastných kyselin můžete zkusit přípravek OmegaMarine PREMIUM vyráběný na základě 150leté norské tradice a poznatků zpracování lososového oleje. Dostupný je na www.omegamarine.cz.
Kdy je únava signálem nemoci se dočtete v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.