Nešťastný Kamil (47): Covid mu zničil ledviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nešťastný Kamil (47): Covid mu zničil ledviny

Sestry chystají Kamila Závadského na hemodialýzu. Po dvou letech je to pro něj rutina, i když únavná.
Sestry chystají Kamila Závadského na hemodialýzu. Po dvou letech je to pro něj rutina, i když únavná. (Foto Aha - Michal Charbulák )

Už přes dva roky je Kamil Závadský (47) z Hlučína „jako doma“ na hemodialyzačním centru Městské nemocnice Ostrava. Na selhávání jeho ledvin se přišlo náhodou. Muži se totiž nezdálo, jak dlouho mu bylo zle po covidu!

Půl roku před létem 2020 nic nenasvědčovalo tomu, čím si Kamil Závadský projde. Na krevních testech mu vyšlo, že je zcela zdráv. Pak přišel covid. „Měl jsem těžký průběh, vyšťavil mě. Udýchal jsem to sám, ale pět měsíců jsem se vůbec nelepšil,“ řekl. „I když byl covid už pryč, neměl jsem chuť k jídlu, byl jsem unavený a braly mě křeče uvnitř těla doslova od krku až dolů, zvracel jsem,“ pokračoval muž. Ať už za tyhle potíže mohl covid či ne, pomohly mu odhalit cosi mnohem zákeřnějšího…

Naprostý šok

Nové krevní testy ukázaly šílené hodnoty kreatininu v krvi. Jeho ledviny byly před kolapsem! „Něco takového jsem nečekal. Nikdy jsem nepil, nekouřil, sportoval jsem. Záda mě nebolely. Na první dialýzu jsem ale šel do měsíce od testů,“ řekl Kamil Závadský. Bývalý zámečník a sportovec tělem i duší se však s šokem srovnal. „Fotbalu i hokeje jsem se musel vzdát, ale podržela mě rodina i v práci se zachovali skvěle. Jsem sice invalidní důchodce, ale dali mi zkrácený úvazek na místo skladníka, za to jsem vděčný, v práci jsem rád,“ uzavřel Kamil Závadský.

Nevinný covid

Mohl za selhávání ledvin Kamila Závadského opravdu covid? Ošetřující lékař, primář hemodialyzačního oddělení Patrik Letocha, má jasno: „Covid na to vliv neměl. Je to souhra okolností. Chyba se stala při preventivním vyšetření ještě před covidem. Zřejmě se chybně vyhodnotily krevní hodnoty, hlavně kreatininu,“ podotkl.

Nová ledvina?

Kamil Závadský na dialýzu dochází do nemocnice třikrát týdně, trvá vždy 4 až 5 hodin. „Psychicky to dávám v pohodě, většinu procedur mám večer, snažím se nějaké tři hodinky prospat. Ale poslední dobou už jsou pro mě dialýzy už unavující,“ přiznal. Proto teď čeká v pořadníku a doufá, že se brzy dočká nové ledviny a dialýzy nebudou potřeba.

Co je kreatinin?

Jde o látku, která se tvoří ve svalech při jejich činnosti a za normálních okolností odchází z těla výhradně močí. Při ledvinových onemocněních se schopnost ledvin očišťovat krev od odpadních látek zhoršuje a kreatinin se v krvi hromadí. Jeho hladina odráží funkční stav ledvin.

Zdravý styl není fráze

Ledviny jsou orgánem obzvláště háklivým na „civilizační zdravotní faktory“. „Důležité je hlídat si váhu, hladinu krevního cukru, vysoký tlak cukru a samozřejmě nepít alkohol, nekouřit a vyhýbat se stresu. Opravdu to tak je,“ říká primář Patrik Letocha z ostravské městské nemocnice. Upozornil, že nemoci ledvin „nebolí“ a prevence v podobě krevních testů je proto nezbytná.

Víte, že…

..chronickým onemocněním ledvin trpí každý desátý člověk na světě?

… a více než dva miliony lidí podstupují dialýzu!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.