Českem se šíří SVRAB! Ohrožené jsou děti i mazlíčci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Českem se šíří SVRAB! Ohrožené jsou děti i mazlíčci

Svrab se projevuje svědivými pupínky.
Svrab se projevuje svědivými pupínky. (Foto Aha! – T. Tran, ara)

V Česku se rozmohl svrab. Naše země se potýká s nejhorší situací za posledních 20 let. Za pouhých šest měsíců lékaři zaznamenali 4873 případů svrabu. Masivní šíření svědivého parazita potvrdil i epidemiolog Roman Prymula (59).

Ve srovnání s loňským rokem počet případu roste. Tehdy bylo nahlášeno 5276 případů za celý rok a do pololetí pouhých 2373, oproti letošku méně než polovina. Svrab podle Romana Prymuly může postihnout i ty, kteří dodržují hygienu. „Může se šířit velmi intenzivně v různých dětských kolektivech, a dokonce i od domácích mazlíčků. Nakaženi bývají i divočáci,“ varoval epidemiolog. Svrab způsobuje zákožka svrabová, což je velmi drobný parazit, který se dokáže zavrtat do jemné kůže.

Parazit je velký asi jen 0,3 milimetru.

„Nenajde se na místech, která jsou typická výrazným rohověním, jako jsou třeba paty,“ vysvětlil Prymula s tím, že onemocnění pozná i laik. „Zákožka si najde svoji cestu, a jak se zavrtá, tak se projeví zánět kolem vstupu do její chodbičky, pak se vytvoří drobný proužek a pak opět výstup z chodbičky. To znamená, že na povrchu kůže vytváří malinké zarudlé činky,“ popsal Prymula. Dostupná léčba je dle epidemiologa v současné době kvalitní. Zároveň ale zdůraznil, že je důležité vyléčit i mazlíčky, aby se předešlo opakované nákaze.

Přečtěte si
hejhej
7. 9. 2023 • 13:46

Svrab - kožní onemocnění především mezi lidmi, kteří milují špínu a zahalení. Tam se svrabu daří.

AliAlice
6. 9. 2023 • 16:54

pravlast...

pravlast
6. 9. 2023 • 06:58

No nevím jestli to je hlavně od mazlíčků,možná v tom bude i nějak nepodchycený zdr.stav různých lidí (zblízka i zdaleka) co jim povinně pomáháme a dáváme péči na vlastní úkor.A to nejspíš nebude jediná nemoc,zatím nevíme o tuber­kuló­zách,v­rátil se černý kašel a kdoví co dalšího tělesně přenosného.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.